AFV: Köp norsk lågprisvinnare

Som Norges främsta lågprishandlare har Europris en bra sits. Den högutdelande aktien bör värderas upp.
AFV: Köp norsk lågprisvinnare - europris-700_binary_6866403.jpg
Europris är en norsk lågprishandlare.

KÖP. Med 244 butiker är Euro­pris Norges största lågprishandlare. Konceptet startades 1992, och från 2004 var det svenska private equity-bolag som drev expansionen: först IK Investment Partners och från 2012 Nordic Capital. Sommaren 2015 noterades aktien i Oslo och i våras sålde Nordic Capital av resten av sitt innehav.

I en osäker norsk oljeekonomi har börsintresset varit svalt. Från noteringskursen 45 kronor summerar totalavkastningen hittills till minus 14 procent.

Norsk lågprishandel har samtidigt växt med hela 14 procent per år 1999–2016. Lågpris­andelen är trots det ännu bara en bråkdel av ledarlandet Tysklands. Det finns med andra ord goda tillväxtförutsättningar.

Europris verkar på en relativt skyddad norsk hemmamarknad. Det borgar för överlönsamhet mot flertalet konkurrenter. Dessutom erbjuder lågprissegmentet attraktiva defensiva egenskaper genom konjunktursvackor. Affärsvärlden sätter köpråd på Europris med riktkurs 43 kronor.

Det här är en nedkortad version av analysen  Norsk lågprisvinnareSom Norges främsta lågprishandlare har Europris en bra sits. Den högutdelande aktien bör värderas upp.. Prenumeranter kan ta del av hela genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco