Aktieråd: Vänta med börsnykomlingen

Börsnykomlingen affärsidé är inte alls så tokig. Men tajmingen och tempot gör det säkrast att stå vid sidan om.

VÄNTA. I mitten av maj gjorde Instalco Intressenter, grundat så sent som 2014, entré på börsen. Vid en första anblick är det lätt att döma ut bolaget som ett snabbt ihoprafsat och totalt oprövat förvärvsbygge som rider på den starka svenska byggkonjunkturen.

Men på den extremt fragmenterade installationsmarknaden med över 25 000 aktörer i Sverige och Norge så är installationsbolaget Instalcos grundidé är inte alls tokig. Tanken är att köpa upp lokalt starka installationsbolag inom VS (värme och sanitet), el, ventilation och kyla för en billig peng och att sedan hålla dessa i en decentraliserad konglomeratstruktur.

Men i vårt korta ettåriga perspektiv är vi emellertid lite skeptiska till ledningens aggressiva förvärvsjakt i ett läge där snart sagt varje konjunkturindikator slår i taket.  

Dras skuldsättningen upp för högt för att nå det aggressiva tillväxtmålet kan resan bli skakig när konjunkturen och efterfrågan vänder. Instalco är samtidigt svårprognosticerat givet att förvärvstempot kan växla beroende på en mängd faktorer.

På våra lite mer konservativa prognoser, som ändå innefattar tvåsiffrig vinsttillväxt, försvinner snabbt rabatten mot börsens övriga förvärvsmaskiner. Då får Affärsvärlden svårt att trycka på köpknappen.

Det här är en nedkortad version av analysen Fel fas för aggressiv förvärvsjakt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.