Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Aktieråd: Vänta med börsnykomlingen

2017-09-13 19:15
Instalcos vd Per Sjöstrand äger själv aktier i bolaget för 230 miljoner kronor.

Börsnykomlingen affärsidé är inte alls så tokig. Men tajmingen och tempot gör det säkrast att stå vid sidan om.

VÄNTA. I mitten av maj gjorde Instalco Intressenter, grundat så sent som 2014, entré på börsen. Vid en första anblick är det lätt att döma ut bolaget som ett snabbt ihoprafsat och totalt oprövat förvärvsbygge som rider på den starka svenska byggkonjunkturen.

Men på den extremt fragmenterade installationsmarknaden med över 25 000 aktörer i Sverige och Norge så är installationsbolaget Instalcos grundidé är inte alls tokig. Tanken är att köpa upp lokalt starka installationsbolag inom VS (värme och sanitet), el, ventilation och kyla för en billig peng och att sedan hålla dessa i en decentraliserad konglomeratstruktur.

Men i vårt korta ettåriga perspektiv är vi emellertid lite skeptiska till ledningens aggressiva förvärvsjakt i ett läge där snart sagt varje konjunkturindikator slår i taket.  

Dras skuldsättningen upp för högt för att nå det aggressiva tillväxtmålet kan resan bli skakig när konjunkturen och efterfrågan vänder. Instalco är samtidigt svårprognosticerat givet att förvärvstempot kan växla beroende på en mängd faktorer.

På våra lite mer konservativa prognoser, som ändå innefattar tvåsiffrig vinsttillväxt, försvinner snabbt rabatten mot börsens övriga förvärvsmaskiner. Då får Affärsvärlden svårt att trycka på köpknappen.

Det här är en nedkortad version av analysen Fel fas för aggressiv förvärvsjakt

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom