Aktiespararna: Idermark borde ha gått före Swedbank-stämman

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan, och en extrastämma ska hållas för hitta en ny ledning för krisbanken. Väntat, men alltför sent, han borde gått redan innan den kaotiska stämman i förra veckan hölls, tycker Aktiespararnas vd.
Aktiespararna: Idermark borde ha gått före Swedbank-stämman - idermark-olsson-700_binary_6954097.jpg

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan”, säger Lars Idermark i en kommentar.

Nu ska valberedningen börja jobba igen, och en ny stämma ska hållas, skriver valberedningens ordförande i en kort kommentar.

Väldigt besvärligt

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, konstaterar att avgången var väntad.

– Det jag tycker är tråkigt är att det här ställningstagandet inte kom innan bolagsstämman, för då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslösning i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman.

Läget är väldigt besvärligt för Swedbank, tycker han.

– Banken befinner sig i en otroligt besvärlig situation med ständiga fortsatta avslöjanden om felaktigheter i olika avseenden, med misstankar hängande över sig om att man vilselett marknaden och amerikanska myndigheter. Det är klart att man inte vill befinna sig i en situation där man står utan ledning.

Den nya styrelsen ska nu få reda upp den härva som uppdagats det senaste halvåret.

Inte fått gehör

I februari avslöjade SVT:s Uppdrag granskning misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor inom Swedbank, med koppling till den tidigare uppnystade penningtvättskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum. 50 särskilt suspekta bolag pekades då ut som inblandade.

En intern utredning ska redan 2018 ha visat att Swedbank känt till misstänkt penningtvätt på upp till 90 miljarder kronor. Banken har mötts av skarp kritik för sitt sätt att hantera skandalen.

Enligt Idermark har det ”uppskruvade massmediala läget” efter bankens misstänkta penningtvättskandal gjort det svårt att få gehör för sakfrågor och att bemöta felaktigheter, och lett fram till att han nu väljer att lämna sin post.

”Djupt beklaglig”

”Jag har alltid satt sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparens och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig”, säger han.

Kort före Swedbanks stämma den 28 mars meddelade styrelsen att vd Birgitte Bonnesen fått sparken. Under stämman röstade banken för att bevilja styrelsen _ inklusive Lars Idermark _ ansvarsfrihet, men trots det avgår alltså nu Idermark.

Varken Lars Idermark eller den tillträdande ordföranden Ulrika Francke vill i dagsläget lämna några kommentarer, enligt Swedbanks kommunikationschef.

Folksam, storägare i Swedbank, vill inte kommentera Idermarks beslut i nuläget.

– Just nu så har vi inga kommentarer, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig hos Folksam.

TT: Var det överraskande att han valde att gå?

– Nej, vi säger ingenting just nu.

Inte heller AMF, som äger 4,4 procent i Swedbank, vill kommentera, utan hänvisar till valberedningens ordförande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Kreditkortsval