Analytiker: Shanghaibörsen kan falla med ytterligare 14 procent

Kinesiska aktien kan falla ytterligare 14 procent under de kommande tre veckorna. Det säger DeMark Analytics-grundaren Tom DeMark.

Tom DeMark, som förutspådde Shanghai Composites bottennotering 2013, tror att Shanghai Composite kommer att sjunka till 3 200 under de kommande veckorna. Det skriver Bloomberg. Under måndagen sjönk Shanghai Composite till 3 725 och under dagen har indexet sjunkit ytterligare till 3 663.

Enligt DeMark rör sig indexet på ett sätt som liknar Dow Jones Industrial Average under kraschen 1929. Under de fem år som ledde upp till kraschen steg Dow Jones Industrial Average med mer än 200 procent. Sedan föll indexet med nära 50 procent under mindre än tre månader.

Medieuppgifter gjorde på måndagsmorgonen gällande att den kinesiska staten börjat dra tillbaka en del av stödköpen på aktiemarknaden. Zhang Xiaojun, talesperson för den kinesiska finansinspektionen, China Securities Regulatory Commission uppger emellertid att de statliga stödköpen inte lämnat marknaden och att innehaven kommer att ökas vid ”lämplig tidpunkt”. Oron för att den kinesiska regeringens åtgärder för att bromsa börsfallet inte är hållbara stiger emellertid.

– Tärningen är kastad. Du kan inte bara manipulera marknaden. Fundamenta dikterar marknaden, säger Tom DeMark.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.