Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Vd-avhoppet gynnar aktien

2015-08-10 13:38

Sandviks vd Olof Faxander tvingas att avgå för att ersättas av Wärtsiläs nuvarande vd Björn Rosengren, enligt uppgifter till TV4:s ekonominyheter. Att Faxander får gå är avgörande för att Sandvik ska förändras - vilket också motiverar en kursuppgång, säger en verkstadsanalytiker till SIX News.

Analytikern, som vill vara anonym, ser uppgifterna som relativt trovärdiga då det inte skulle vara oväntat om Faxander avgår och att det är en sannolik utveckling. Rosengren har "en bra meritlista och skulle kunna ta sig an det här".

"Det är det här man vill se då Sandvik står och stampar, det mesta värdet ligger i Machining Solutions och de andra affärsområdena värderas inte så högt. Så om man nu ska göra en omstöpning och få igenom förändringar ordentligt så är det absolut motiverat att höja värdet på Sandvik", säger analytikern.

Sandviks aktie klättrade på uppgifterna om Faxanders avgång från cirka +0,9 procent för dagen till +3,9 procent innan aktien handelsstoppades.

Assa Abloys vd Johan Molin tog nyligen över ordförandeklubban i Sandvik vilket redan då gav en rejäl kursrusning i bolaget.

"Frågan är vad han fick för instruktion från storägarna. Det är självklart att han är delaktig i det här och leder arbetet, men det är inte alltför långsökt att det här fanns med i korten när han tog över och att det här var en arbetsuppgift att göra", säger analytikern till SIX News.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom