Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Black Friday slog rekord - var tredje svensk handlade

2019-12-03 08:39
Foto: Valerio Portelli/TT

Black Friday satte åter nya rekord och omsättningen landade på 7,1 miljarder kronor.

Ganska exakt var tredje svensk fyndade varor fredagen den 29 november och shoppade för drygt 300 miljoner kronor mer än i fjol, en ökning med 5 procent.

Det framgår av en undersökning som Postnord genomfört mellan den 30 november - 1 december 2019.

Läs mer: Så shoppar svenskarna under Black Friday

Fler än hälften av alla som konsumerade gjorde samtliga sina inköp på internet. Totalt spenderades i snitt 2.980 kronor per handlande person och de mest populära varorna var kläder och hemelektronik.

Läs mer: Black Friday-förbud debatteras i Frankrike

Postnord hanterade under den gångna helgen, fredag till måndag, 955.000 paket, 6,5 procent fler än motsvarande helg efter Black Friday 2018.

"Inför årets Black Friday diskuterades mycket vilken tendens som skulle segra - mottrenden mot överkonsumtionen, eller de senaste årens Black Friday-tillväxt. Nu kan vi konstatera att andelen konsumenter som handlar har gått tillbaka något, till samma nivå som 2017. Samtidigt har de som handlat spenderat mer pengar. Det kan bero på att fler har passat på att även köpa julklappar eftersom Black Friday i år låg flera dagar närmare jul än förra året", kommenterar Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Postnords undersökningar visar att mer än hälften (56 procent) av svenska folket kommer att e-handla julklappar på internet och av de svenskar som e-handlar julklappar så är det fler än tidigare som planerar att lägga mer än halva julklappsbudgeten online. Prognosen visar att svenskarna kommer att e-handla julklappar för cirka 8,4 miljarder i år, baserat på konsumenternas självuppskattning.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo bland ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning mellan 18-79 år. Antal respondenter uppgick till 1.739.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom