Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bryggare på all time high

2015-09-30 11:40
Foto: Kopparbergs

Från konkursbo till världens största producent av päroncider på tjugo år. Detta är bolaget gör börsen rusig av hänförelse.

Kopparbergs Bryggeri har på tjugo år gått från ett nedlagdt bryggeri till ett bolag som i dag omsätter närmare 3 miljarder kronor med god och stigande lönsamhet. Aktiekursen har rusat med över 2000 procent sedan noteringen på NGM och börsvärdet närmar sig 4 miljarder kronor.

Bakom försäljningsframgången är bolagets päroncider, världens mest sålda i sitt slag. Den största cidermarknaden i världen är Storbritannien, där Kopparbergs har en framskjuten position med sin sötare cider. Över 95 procent av bolagets cider säljs på exportmarknaden.

Och mer ser det ut att bli. Sommaren 2013 tecknade Kopparbergs ett samarbetsavtal med världens näst största bryggeri Sabmiller. Det har bland annat inneburit att cidern med stor framgång nu säljs även i ciderländer som Australien och Nya Zealand men även till exempel Tjeckien. I mitten av september la Anheuser-Busch, världens största bryggeri, ett bud på världstvåan SAB Miller. Det kan öppna upp hela världsmarknaden för den söta päroncidern.

I senaste numret av Affärsvärlden kan du läsa om hur vd Peter Bronsman och hans bror Dan-Anders Bronsman satte den söta päroncidern på världskartan. Och hur den ska bli världens mest sålda cider alla kategorier. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom