Chefsstrateg om mutskandalen: "Risk för stor nedsida"

2017-05-18 13:01
Brasiliens president Michel Temer. Foto: imago stock/IBL

Brasiliens president Michel Temer pekas ut i en mutskandal. Om det visar sig stämma väntar en turbulent period på marknaden, säger analytiker som Affärsvärlden pratat med.

Det stormar i Brasilien igen. Presidenten Michel Temer är indragen i en mutskandal. Det är tidningen O Globo som publicerar uppgifter om att Temer i ett samtal med en affärsman har samtyckt till fortsatt mutande av Eduardo Cunha, en tidigare och numera fängslad talman i parlamentet.

- Om det är sant och finns på band så är det skäl nog att avsätta Temer, men om han kämpar emot och inte accepterar en avgång, då kan det bli stökigt på marknaden, säger SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier, Per Hammarlund till Affärsvärlden.

Hur ska man agera om man handlar med aktier i Brasilien?

- Om det visar sig stämma och Temer avgår utan dramatik så lär man inte förlora några pengar, men om det blir turbulent så finns en stor risk för nedsida. Men man ska också komma ihåg att den brasilianska aktiemarknaden gått väldigt starkt, sedan 2016 är den upp 80 procent. Men det kan gå väldigt snabbt ner också, säger Pet Hammarlund.

Även Swedbanks valutastrateg på tillväxtmarknader, Hans Gustafson, ser med viss oro på Brasilien efter uppgifterna om Temer.

- Om det finns substans bakom detta är det illavarslande, eftersom utgångsläget sedan innan var bräckligt med lågt förtroende. Det är en stor skandal med risk för turbulens, säger han.

Gustafson tror att valutan kan ta stryk på anklagelserna.

- Den brasilianska valutan har varit stabil de senaste sex månaderna, trots att den viktiga metallexporten rasat med 30 procent. Nu ser vi indikationer på en nedgång om 4-6 procent.

Brasiliens förra president Dilma Rousseff avsattes i augusti förra året efter en korruptionsskandal, hon efterträddes av Temer.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom