Ericsson genomför ytterligare besparingsåtgärder

Ericssons ledning tänker "identifiera ytterligare förbättringsaktiviteter" och ska accelerera kostnadsminskningarna för att nå besparingar på ungefär 9 miljarder kronor. Åtgärderna ska enligt bolaget ge full effekt 2017.

Ericsson uppger i samband med uppdatering inför kapitalmarknadsdagen att kärnverksamheten ”uppvisar god progress (sic) vad gäller genomförande av strategi samt resultatförbättringar”.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt bolaget innebär den pågående transformationen av verksamheten möjligheter att ytterligare utnyttja global kompetens och skalfördelar för att öka effektivitet och minska kostnader i hela verksamheten. Som ett resultat av detta pågår det ett arbete med att identifiera ytterligare förbättringsaktiviteter och olika sätt att accelerera kostnadsreduktioner för att uppnå besparingar på cirka 9 miljarder med full effekt under 2017.

Ericsson genererar i snitt cirka 2 miljarder kronor i omstruktureringskostnader varje år. Programmet, som ska vara fullt genomfört under 2017, väntas med nuvarande siktdjup totalt generera ytterligare omstruktureringskostnader om 3-4 miljarder kronor.

”Uppskattningsvis kommer hälften av besparingarna att reducera Ericssons rörelseomkostnader (OPEX) och den andra hälften kommer att minska försäljningsomkostnader (CoS)”, skriver bolaget.

De nya och accelererade åtgärderna kommer i första hand att relateras till fem nyckelområden: portföljeffektiviseringar och arbetssätt inom FoU, strukturella förbättringar inom IS/IT, påskyndande av transformationen av Service Delivery, effektivitet i leveranskedjan samt strukturella effektivitetsvinster avseende administrationskostnader.

Åtgärderna kommer att omfatta både personalneddragningar samt besparingar i externa kostnader. Programmet kommer att omfatta både nya och redan initierade åtgärder, såsom avvecklingen av modemverksamheten och besparingar som ett resultat av etableringen av globala ICT-centra. Uppdateringar kring status på programmet kommer att ingå i Ericssons kvartalsrapporter.

”De viktigaste komponenterna i vår vinstförbättringsplan är att stärka kärnverksamheten, bygga styrka inom utvalda områden samtidigt som vi fortsätter att förbättra vårt kassaflöde. Även om vi bedömer att OPEX kommer att kulminera 2014 kan mer göras för att öka effektivitet och minska kostnaderna”, säger Jan Frykhammar, finanschef på Ericsson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.