Analytikerna: Så stor uppsida finns det i folkaktierna

Investor, Telia och Ericsson är svenskarnas mest ägda aktier. Men i vilka folkaktier ser analytikerna störst uppsida just nu? Bland annat i ståljätten SSAB och en storbank, visar Affärsvärldens sammanställning.
Analytikerna: Så stor uppsida finns det i folkaktierna - Namnlös design (55)
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd och genomsnittlig uppsida till riktkurs för alla bolag i OMXS30

SSAB, Ericsson och Swedbank är de folkaktier som har störst uppsida just nu. Det tror åtminstone analytikerna.

I Investor och H&M däremot ser analytikerkåren ingen som helst potential för tillfället – snarare tvärtom. Modejätten handlas kring den genomsnittliga riktkursen och investmentbolaget handlas över analytikernas snittkurs. Det framgår av Factsets databas.

Swedbank lägst värdering

Enligt analytikernas förväntningar för 2024 är storbankerna lägst värderade bland svenskarnas favoritaktier. Samtliga handlas under P/E 9 på förväntad vinst för 2024. Det att jämföra med P/E 12,5 som är genomsnittet för folkaktierna.

Lägst värderat är Swedbank med ett P/E-tal på 7,7. Aktien har 13 köpråd och en uppsida på 11% upp till analytikernas genomsnittliga riktkurs. Samma analytiker estimerar att aktiens vinst ska ner 8% i jämförelse med fjolåret.

Ståljätten störst uppsida

Bolaget med störst uppsida är ståljätten SSAB. Hela 20% upp till analytikernas genomsnittliga riktkurs. 2022 var aktien den nionde mest ägda aktien i Sverige. Nu är den sjua på topplistan över svenskarnas favoritaktier. Ståljättens vinst per aktie förväntas minska 38% 2024.

Ingen köprek på SBB

Fastighetsbolaget SBB förväntas redovisa vinst 2024. Den förväntade vinsten värderas till knappt 11x på dagens kurs om knappt 4,4 kronor per aktie. Bolaget följs av endast tre analytiker och har ingen köprekommendation.

Läs också: Analytiker om Batljans comeback: ”Märkligt val – kan smitta av sig på noteringen”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.