Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Försiktig uppgång väntas på börsen

2019-11-12 08:42
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagen med en svag uppgång.

I USA avslutade börserna veckans första handelsdag på omkring oförändrade nivåer och i Asien syntes tecken på viss återhämtning efter måndagens nedgångar i regionen.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG-Markets en försiktig öppning för OMXS30 med en uppgång på 0,2 procent. Terminerna på de ledande europeiska börserna pekade vid samma tidpunkt på en liknande öppning.

Marknaderna riktar på måndagen blickarna mot ett anförande som Donald Trump ska hålla vid Economic Club of New York, klockan 18 svensk tid. Frågan är i huvudsak i vilken mån han kommer att beröra de pågående handelsförhandlingarna med Kina. På handelstemat rapporterar New York Times att Donald Trump denna vecka väntas meddela att han skjuter på beslutet att eventuellt införa biltullar mot EU i sex månader.

På hemmaplan visade statistik från Arbetsförmedlingen att takten i arbetslöshetsökningen ökar för fjärde månaden i rad, samtidigt som långtidsarbetslösheten ökar för första gången på 16 månader.

Dollarn har stärkts lite mot yenen men tappat något mot euron. Oljan och basmetallerna har återtagit delar av måndagens nedgång under den tidiga morgonen.

Bland svenska bolagsnyheter meddelade spelutvecklaren Starbreeze, som sedan december 2018 befinner sig i en rekonstruktion, på måndagskvällen att bolaget har lämnat in en rekonstruktionsplan samt en begäran om ackordsförhandling till Stockholms Tingsrätt.

I samma sektor redovisade spelutvecklaren Paradox ett resultat före skatt på 92,9 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. Enligt Bloombergs sammanställda analytikerestimat var ett resultat före skatt på 105 miljoner kronor väntat. Nettoomsättningen uppgick till 283 miljoner kronor, mot väntade 302 miljoner konor.

Ljudboksföretaget Storytels förlust före skatt ökade till -76,3 miljoner kronor i det tredje kvartalet jämfört med -63,3 miljoner kronor i motsvarande kvartal föregående år. Nettoomsättningen ökade däremot till 491 miljoner kronor (373). Bolaget spår en ökning av streamingintäkter med 39 procent samt att de betalande abonnenterna kommer att uppgå till 1,1 miljoner vid utgången av 2019. Prognosen för en negativ ebitda-marginal om -16 procent för helåret upprepades.

Bostadsutvecklaren SSM redovisar ett preliminärt rörelseresultat exklusive engångsposter om -17,7 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från SMM inför bolagets kapitalmarknadsträff på tisdagen efter att bolaget på måndagskvällen meddelat att det kommer att ta nedskrivningar om 313 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Inklusive dessa poster uppgick rörelseresultatet till -378 miljoner kronor.

Sektorkollegan Oscar Properties rörelseresultat för det tredje kvartalet ökade till 58,1 miljoner kronor (103). Åtta stycken bostäder såldes och en bostad bokades. Inga nya bostäder byggstartades under kvartalet.

På rekommendationsfronten har SEB Equities sänkt sin rekommendation för Dometic till behåll från köp. Riktkursen är fortsatt 94 kronor.

Nordea Markets har höjt riktkursen för SAS till 22 kronor från 17 kronor med upprepad köprekommendationen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom