Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Goldman Sachs: Sälj Statoil

2017-02-21 11:10
Oljepump. Foto: All over press

Investmentbanken Goldman Sachs har hittat tre köpvärda oljebolag – och ett att sälja.

Goldman Sachs rekommenderar köp av italienska Eni, holländska Royal Dutch Shell och franska Total. Däremot får den norska oljejätten Statoil rekommendationen sälj, skriver TDN Finans och hänvisar till en sektoranalys från investmentbanken. Riktkursen för Statoil sätts till 135 norska kronor. Vid lunchtid på tisdagen stod aktien i 149,50 kronor.

När det gäller Statoil anser Goldman Sachs att oljebolaget har gjort betydande kostnadsbesparingar och att projektportföljen, med Johan Sverdrup-fältet i spetsen, är solid. Däremot understryker investmentbanken att deras vinstprognos för Statoil 2017 och 2018 beräknas bli 37 respektive 54 procent lägre än konsensusestimaten. Det beror främst på att Goldman Sachs räknar med ett lägre genomsnittspris för oljan framöver.

Goldman Sachs räknar med ett stabilt oljepris på mellan 50 och 60 dollar fatet under innevarande år. Investmentbanken tror att Opec får svårt att trycka upp priset med sänkta produktionsvolymer när de ökar i USA. Generellt har Goldman Sachs en neutral syn på de europeiska oljebolagen.

 

Bolag Rek. Riktkurs
BP Neutral 460 pence
Eni Köp 17 euro
Galp Neutral 15,5 euro
OMV Neutral 38 euro
Shell A Köp 29 euro
Shell B Köp 2 400 pence
Repsol Neutral 15 euro
Statoil Sälj 135 nok

 

Källa: Goldman Sachs/TDN Finans

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom