Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Han bränner en miljard i månaden

2015-08-19 10:14
Pål Ahlsén. Foto: Tobias Ohls

För tio år sedan hankade sig Pål Ahlsén fram som DJ. Nu är han vd för Akelius Fastigheter, med ett bestånd värt 66 miljarder kronor.

När Roger Akelius sålde bolaget Akelius skatt till förlagskoncernen Norstedts fick han loss 150 miljoner kronor. För dem köpte han 1994 fastigheter i Trollhättan, Göteborg och Helsingborg och bildade ett fastighetsbolag. 

Vid den tiden hade Pål Ahlsén, som studerat ekonomi på Stockholms universitet, tröttnat på att försörja sig som DJ.

– Jag hade det rätt tufft efter universitetet. Jag hankade mig fram som DJ och jobbade extra på Nordea när jag sökte jobb, säger han.

Hösten 2004 fick han napp när han fick ett fyra månader långt vikariat som säljare av Akelius sparprodukter. Strax därefter blev en tjänst ledig på avdelningen för fastighetsaffärer.

Första uppdraget blev det i Berlin. Från början var tanken att han skulle scouta marknaden i tre veckor, men Ahlsén blev kvar i fem år. När han 2010 kom hem till Sverige igen var det som vd för hela bolaget, då med ett bestånd värt runt 28 miljarder kronor. I dag är fastigheterna värda 66 miljarder kronor, och bolaget har expanderat till England, USA, Frankrike och Kanada.

I dag har han grundaren Roger Akelius uppdrag att köpa hyresfastigheter i New York för 1 miljard dollar under 2015. Enligt planen från Bahamas i vintras har Ahlsén ytterligare fyra månader på sig att bränna 4 miljarder kronor på New Yorks fastighetsmarknad, alltså en miljard kronor i månaden, fram till nyår.  

– Vi får se om vi klarar det. Om inte i år, så kanske det går till nästa sommar, säger han.

Ytterligare en plan som ska förverkligas i höst är att smycka Akelius Fastigheter med konst i stället för de traditionella mässingsskyltarna där det står vem som äger huset.

– Det här kan bli riktigt bra, det är en typisk idé från Roger, säger Ahlsén.

Detta är en kortversion av ”Ge grabben en miljard dollar!”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Johan Såthe

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom