Hemelektronikförsäljare går samman

De två hemelektronikförsäljarna Dixons Retail och Carphone Warehouse Group meddelade på torsdagen att de enats om en fusion.

Tillsammans bildar de två brittiska bolagen en koncern som värderas till mer än 40 miljarder kronor och har en försäljning på över 130 miljarder.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Den nya koncernen ska kallas Dixons Carphone och kommer ägas till lika delar av aktieägarna i varje företag. Baserat på onsdagens stängningskurser i de båda bolagen värderas den nya bolaget sammantaget till 3,74 miljarder pund, 41 miljarder kronor.

Bolagen delar på ledande befattningar där Carphones styrelseordförande Charles Dunstone blir ordförande i det nya bolaget medan Dixons vd Sebastian James kommer att förbli högsta hönset i ledningen.

Företagen spår kostnadssynergier om åtminstone 80 miljoner pund, cirka 900 miljoner kronor, årligen från saker som gemensamma inköp.

Dixons säljer elektronik och vitvaror främst i Storbritannien och Nordeuropa, med bland annat Elgiganten med 75 varuhus i Sverige. Carphone Warehouse driver mer än 2.000 mobiltelefonbutiker under namnet ”Phone House” över hela Europa, varav 102 butiker i Sverige, enligt hemsidan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets