Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Industri och flyg faller i virusfrossan på börsen

2020-02-24 13:33
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen backade kraftigt på måndagen när oron över spridningen av coronaviruset tilltog. Ett stort antal smittade har upptäckts i länder utanför Kina, bland annat i Italien. Risken för en global pandemi uppfattades därmed som tydligt högre än tidigare.

Utvecklingen var densamma på andra Europamarknader och i USA pekade börsterminerna tydligt nedåt.

Omkring klockan 13.15 hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 3,5 procent till 1.813 och aktier för 14,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Samtidigt hade även Frankfurtbörsens DAX och Parisbörsens CAC40 fallit med omkring 3,5 procent.

I USA var börsterminerna ned omkring 2,5 procent inför måndagseftermiddagens handelsstart.

Bland OMXS30-bolagen låg Autoliv, Sandvik och Alfa Laval högst upp bland förlorarna med nedgångar på 5,5-6 procent, men Atlas Copco, SKF och SSAB föll också tungt och sjönk med 4,6-4,8 procent. Energi och industri var två av de sämsta sektorerna för dagen.

Samtliga aktier inom storbolagsindex var ned men utvecklingen var aningen lindrigare för mer defensiva aktier som Telia, Astra Zeneca och Swedish Match, där den senare aktien fått en del höjda riktkurser.

Utanför OMXS30 föll bränslecellsbolaget Powercell med 11 procent efter att i förra veckan ha åkt berg- och dalbana under hög omsättning.

Flygbolaget SAS föll tungt och var ned nära 8 procent. Flygbolag backade stort i hela Europa på den plötsligt ökade fruktan för coronaviruset och även SAS norska konkurrent Norwegian drabbades med ett tapp på 8,7 procent.

Bambuser, verksamt inom så kallad "live video shopping", har för det andra halvåret 2019 redovisat en omsättning som minskade 27 procent till 1,6 miljoner kronor. Aktien tappade drygt 10 procent.

Bland de aktier som trotsade nedgången och steg fanns den First North-listade budfirman Jetpak, som klättrade 6 procent efter köprekommendation i Börsveckan. Dagens Industri gav köpråd för systemleverantören Hexatronic som var upp 4,7 procent.

Expres2ion Biotech stärktes 24 procent sedan bolaget meddelat att det kommer att leda en grupp med experter för att bekämpa coronaviruset.

Guldrelaterade bolag gick starkt. Lundin Gold gick mot strömmen och lyfte 10 procent, medan Semafo stärktes 4,7 procent. Guldet, som brukar ses som en säker hamn i orostider, har fortsatt upp i pris på måndagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom