Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Inflationssiffror får börshumöret att surna

2019-10-10 10:57
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde torsdagen med en försiktig uppgång, men när den svenska inflationen steg mer än väntat i september vände index till minus. Bland aktier på plus syntes en rad verkstadsbolag, medan Getinge noterade en bottenplacering.

Omkring klockan 10.30 hade OMXS30-index backat 0,2 procent till 1.616. Aktier för 2,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Motsvarande index i Frankfurt och Paris var vid samma tidpunkt upp 0,2 procent.

På Stockholmsbörsen OMXS30-index befann sig majoriteten av aktierna på minus. Bland de aktier som gick mot strömmen och steg syntes gruvbolaget Boliden, upp 1,4 procent och stålproducenten SSAB som ökade 1,7 procent. Även SKF och Volvo var på plus, 0,9-1,2 procent.

I botten placerade sig medicinteknikbolaget Getinge med en nedgång på 2,6 procent. Nederländska Philips, som precis som Getinge är verksamma inom medicinteknik, sänkte på morgonen guidningen för helårsresultatet.

"I realiteten så är det stora skillnader mellan bolagen, men investerarkollektivet gör gärna sådana kopplingar", säger Paretos analytiker Johan Unnerus till Nyhetsbyrån Direkt.

Sjönk gjorde även Astra Zeneca som var ner 1,4 procent och Electrolux, som trots en rekommendationshöjning till köp från Pareto backade 1,2 procent.

Värt att notera är att Hexagon fortsatte ner för åttonde handelsdagen i rad, och sedan den sista september har Hexagons aktie nu tappat närmare 8 procent med dagens nedgång på 0,3 procent.

Gruv- och infrastrukturutrustningsbolaget Epiroc sjönk 1 procent. Pareto Securities räknar med att bolaget kommer att drabbas av sjunkande orderingång på utrustning, men ha fortsatt tillväxt i eftermarknadsförsäljningen, och har sänkt sin rekommendation till sälj med oförändrad riktkurs.

RNB, Retail and Brands, lämnade på morgonen en rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret som var i linje med den vinstvarning som skickades ut den 30 september. Trots förvarningen tappade RNB 1,4 procent och är nu ner 65 procent sedan vinstvarningen den 30 september.

Industrifonden, som är storägare i Oncopeptides, har sålt aktier motsvarande 5,4 procent av aktierna till institutionella investerare. Enligt Infronts avslutstatistik gjordes affären till 107:50 kronor. Oncopeptides föll 5,7 procent på torsdagen till 110:30 kronor.

Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, har köpt brasilianska TWW för cirka 439 miljoner kronor. TWW är den tredje största leverantören av företags-SMS i Brasilien med en försäljning på motsvarande 326 miljoner kronor och ett ebitda-resultat på 43 miljoner kronor under 2018. Aktien steg drygt 1 procent.

Även Zetadisplay har varit i köptagen och förvärvat den näst största leverantören av Digital Signage-lösningar i Benelux, Gauddi BV. Köpeskillingen uppgår till 52,7 miljoner kronor plus en prestationsbaserad betalning på upp till 18,4 miljoner kronor. Zetadisplays aktien belönades med en uppgång på 2 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom