Dubbelsmockan mot kronan – lägsta nivån på ett halvår

Först var inflationen oväntat hög i USA – och sedan oväntat låg i Sverige. Det har blivit en dubbelsmocka mot kronan som efter inflationsbeskedet på fredagen handlas till den svagaste dollarkursen på ett halvår.
Dubbelsmockan mot kronan – lägsta nivån på ett halvår - SVENSKA PENGAR valuta mynt krona
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Sedan SCB:s inflationsbesked kom på fredagsmorgonen har dollarn stärkts med 1,5% mot kronan. Räknat på hela veckan har dollarn stärkts med 2,3% mot kronan.

En dollar kostar i skrivande stund 10,88 kronor. Inte sedan den 10 november förra året har en dollar kostar mer i kronor, sett till stängningskurser.

KPIF-inflationen kom in på 2,2%, vilket är betydligt lägre än Riksbankens prognos på 2,7%. Det talar för en räntesänkningen redan i maj, menar flera bedömare.

Den svaga kronan kan dock bli det som stoppar en räntesänkning.

”Riskerna för bakslag finns fortfarande kvar. Inte minst skapar växelkursens utveckling osäkerhet. En svagare krona skulle kunna ge oönskade inflationsimpulser”, sa riksbankschefen Erik Thedéen tidigare i veckan i ett tal publicerat på Riksbankens sajt i samband med ett besök i Malmö och Köpenhamn.

Kronan håller sig dock bättre mot euron. Under den gångna veckan har euron stärkts med 0,5% mot kronan.

Läs ocksåSwedbank-ekonom: ”En done deal att räntan sänks i maj”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.