”Jakten på snabba vinster blir lätt snabba förluster”

Fatta investeringsbeslut när börsen är stängd. Det säger gymnasieläraren Cristofer Andersson som har skrivit en bok om börspsykologi.
”Jakten på snabba vinster blir lätt snabba förluster” - borsras-_binary_6990453.jpg

Du har skrivit en bok som heter ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare”. Varför har du skrivit den?

– För att jag är väldigt intresserad av psykologi och människans hjärna. Att förstå sig på nyckeltal kräver i sig kunskap men är på sätt och vis den enkla delen, har du inte psyket så riskerar du att agera i affekt på börsen. Hur många kommer inte att sälja bort sig i dessa dagar? Om några säljer följer andra efter.

I boken går du igenom olika psykologiska fällor på ett pedagogiskt sätt, vad har du för konkreta tips?

– Det handlar om hur man kan träna sig på inte hamna snett och ett konkret tips för att inte hamna snett handlar om att skriva ner det man tänker för att tydliggöra sina tankar. En kompis till mig led av den hemska sjukdomen anorexi, och jag vill inte förringa den på något sätt, men i hennes huvud sade hjärnspöket: ”Äter du det här äpplet blir du tjock”. Då skrev hon ner det. Hon fick sedan läsa dessa tankar högt för sig själv med olika röstlägen; ett allvarligt, ett neutralt och ett lättsamt/komiskt. När hon gjorde detta kom tankarnas makt att försvinna, för hur rationellt är det att du blir “tjock” av att äta ett enda äpple? Detta förfarande kan du applicera i din investringsprocess. Nummer två som tips för den som vill investera i aktier är att skaffa sig en djävulens advokat som kan hjälpa en att ifrågasätta investeringarna: ”Har du verkligen tänkt på det här, eller det här?”. Från twitter eller i verkliga livet så måste man skaffa sig några börskompisar.

Vad gäller psykologiska fällor talar du i boken om begreppet förlustaversion, förklara varför det kan leda till dåliga investeringsbeslut?

För oss människor svider det mer att förlora än att vinna vilket innebär att vi har svårt att kalkylera risk. Vi är beredda att ta mer risk för att vinna än tvärtom. Ibland vill man kanske inte sälja den där surdegen, eller en så kallad fallande kniv, för att det gör ondare att förlora pengarna än den goda känslan att vinna, även om all rationalitet säger sälj nu.

Idag och många andra dagar är det stökigt och vi har haft en historisk nedgång, hur kan man försöka hålla huvudet kallt?

– Man måste i grund botten ha en strategi. Jag är till exempel själv utdelningsfokuserad och då kommer mina bolag inte göra lika stor vinst efter coronaoro och utdelningarna därmed sänkas men något blir det ju. Nummer två: vad är din placeringshorisont? Är den mindre än fem år ska pengarna inte ens vara på börsen. Nummer tre: Agera inte på intradag, ta beslut när börsen är stängd, eller innan. Låt ett beslut ta 24 timmar. För det som händer i stressade situationer är att hjärnan vill ha en snabb lösning och då kommer du att sälja. Det som händer när du agerar i affekt är att du troligtvis kommer att vara den som köper dyrt och säljer billigt. Och repeterar du den strategin är du pank inom ett par år.

Hur lång tid har det tagit för dig att skriva den här boken?

– Det har tagit ett år att skriva men otaliga år av research för att kunna ta del av forskningsrapporter som jag har sammanfattat i boken. Jag kommer inte med något nytt som jag själv har forskat fram.

Du är lärare till vardags?

– Ja, i svenska och historia för gymnasiet. Men jag är arbetsnarkoman, jag studerar en master i pedagogik och sedan har jag även skrivit den här boken.

Vilka läsare har du i åtanke?

– Både amatörer och erfarna investerare. Den här boken behövs för att man gång på gång ska kunna återgå till psykologiska fällor. Den här riktar sig verkligen till alla. Jag har haft hobbyinvesterare som har läst och exempelvis Mats Qviberg som har läst och kommit med bra feedback.

När blev du själv aktiv på börsen?

– År 2011 och 2012. Innan var det mer månadssparande i fonder.

Kan du nämna några bolag som du har i portföljen nu?

– Investor, Industrivärden, Castellum, Bure, Öresund.

Många investmentbolag?

– Ja, för historien visar att de har klarat att slå index flera gånger. Jag sover gott om natten. Jakten på snabba vinster kan lätt bli snabba förluster eftersom du fokuserar mer på den potentiella vinsten och negligerar den stora nedsidan, eftersom du bara tittar på ena sidan av myntet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.