Köp blankningsfavoriten

Bolaget är både börsens mest blankade aktie och relativt svåranalyserat. Den operativa trenden är dock stark och de finansiella musklerna talar för fortsatta förvärv.
Köp blankningsfavoriten - aktier-tidning-affarsvarlden-700_binary_6880111.png

En hel del har hänt sedan Affärsvärlden senast skrev ett aktieråd på teknikbolaget Mycronic i december 2016. Bland annat har Mycronic klivit upp som den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen – vilket innebär att aktörer lånat in innehav och sålt dessa i förhoppning om att kunna köpa tillbaka med vinst om kursen faller. Motsvarande 12 procent av kapitalet är blankat och aktien har hittills rört sig i fel riktning sett med blankarnas glasögon.

Samtidigt har bolaget lagt rekordåret 2017 till handlingarna, med snabbt växande omsättning och vinst för fjärde året i rad. Den trenden fortsatte även under första kvartalet med en valutajusterad tillväxt på 17 procent.

Mycronic har utvecklat eftermarknaden, investerat i produktutveckling samt förvärvat sig till en alltmer diversifierad försäljning. Bolaget har en nettokassa på 800 miljoner kronor samt en nyligen kommunicerad bankfinansiering på 2 miljarder kronor. Det öppnar upp för fortsatt relativt stora förvärv för att driva tillväxt och produktbreddning. Utifrån vår ettåriga investeringshorisont är aktien därför köpvärd upp till 120 kronor, motsvarande ev/ebit 13 på 2019 års prognos.

Detta är ett utdrag ur analysen Nya förvärv i sikte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.