Köp sargad marknadsledare

Infrastrukturbolaget har inte rosat aktiemarknaden de senaste åren. Stora delar av den strukturella omvandlingen är dock klar och kärnverksamheten visar åter tillväxt. Aktien är köpvärd.
Köp sargad marknadsledare - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

KÖP Infrastrukturbolaget Eltel har sedan börsintroduktionen i februari 2015 haft några stökiga år. Börsresan började i dur och aktien steg 50 procent på ganska kort tid.

I oktober 2016 påbörjades resan söderut. Eltel vinstvarnade och aktien föll 41 procent. För stort risktagande och aggressiv vinstavräkning tvingade sedan fram ytterligare vinstvarningar på kort tid.

Ett antal verksamheter har nu avyttrats för att balansera risknivån och koncentrera bolaget till områden där Eltel är i en marknadsledande position och med en högre andel repetitiv affärsmodell. I dag är bolaget en leverantör av tekniska tjänster inom infrastruktursektorn, även kal­lat infranet. Med det menas företag som äger och driver olika infrastrukturnät i samhället, främst inom energi, telekom och transport.

Efter transformeringen kan man säga att Eltel har en stabil och lönsam kärnverksamhet i Norden samt Polen med marknadstillväxt enligt ovan och lite bättre tillväxtförutsättningar i Tyskland, som dock endast utgör 7 procent av Eltels omsättning i dagsläget.

Är det då dags att köpa Eltels aktie? Även om det tar tid att ställa om en bolagskultur finns goda skäl att anta att så har skett. Åtminstone har bolaget kommit en bra bit på väg. Stort fokus har lagts på riskhantering i verksamhetsstyrningen och en striktare styrmodell. Risken för att Eltel prisdumpar sig in i nya projekt med usel lönsamhet bör därför ha minskat.

En viktig signal för att våga ge sig in i aktien är att kärnverksamheten trots allt ser ut att ha stabiliserats och nu åter visar tillväxt. Justerat för valuta och avyttrade enheter växte omsättningen med 4,5 procent under andra kvartalet och med 3,1 under första halvåret.

Det dröjer dock till 2019 innan förväntningarna kan skruvas upp i bolaget på allvar. Det bör bli ett år med utdelning motsvarande 5 procents direktavkastning. En krydda är förändringar på ägarsidan med ett potentiellt utköp regisserat av största ägaren, riskkapitalbolaget Triton, som äger 16,4 procent av bolaget. Sammantaget är aktien köpvärd upp till 31 kronor i vår ettåriga investeringshorisont.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Skandalbolagets comeback

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.