”Lönsamhet går före tillväxt”

Han tog teknikkonsulten Swecos omsättning och resultat till nya höjder. Tomas Carlssons nya uppgift är att förbättra lönsamheten hos den problemtyngda byggjätten NCC.
”Lönsamhet går före tillväxt” - tomas-carlsson-ncc-700_binary_6961090.jpg

Det har passerat cirka ett år sedan Tomas Carlsson gjorde sin första arbetsdag som vd på NCC. De första månaderna ägnade han åt en genomlysning av verksamheten. Genomlysningen ledde till ur aktieägarperspektiv tålamodsprövande nedskrivningar på närmare 1,6 miljarder kronor, vilket hamrade ner resultatet och utmynnade i en vinstvarning för fjolårets tredje kvartal. Samtidigt presenterades ett åtgärdsprogram som bland annat involverar avyttringar av förlustdrabbad verksamhet och en förstärkt process för riskvärdering av byggprojekten. Devisen framgent är: Lönsamhet före tillväxt.

Tomas Carlsson är på det klara med vad som de senaste åren har gått snett i NCC.

– Bolaget tappade fokus på kärnverksamheten och ägnade lite för mycket uppmärksamhet på digitalisering och hållbarhet. Det är viktiga stödjande områden, säg inget annat, men vi behöver fokusera mer på kärnaffären, säger han.

– Samtidigt har bolaget ägnat för lite kraft och resurser på bedömning och hantering av risker kopplade till projekten. Vi måste vara mer selektiva i anbudsgivningen, ta in kontrakt som är sunda i grunden och sedan styra projekten mer noggrant.

Den saftiga omvärderings- och nedskrivningsnotan under hösten innehöll flera ingredienser. Bland annat såg sig byggbolaget tvingat att göra en omvärdering på 363 miljoner kronor av ett gäng kommersiella fastigheter på oattraktiva lägen runt om i Norden.

– Vi var tvungna att se verkligheten för vad den är och göra omvärderingarna. Hittills har vi sålt av 79 procent av värdet på de nedskrivna fastigheterna, säger Tomas Carlsson.

En annan föga smakrik ingrediens i nedskrivningsnotan var en omvärdering på nära 700 miljoner kronor av potentiella intäkter från tvister med kunder. Tomas Carlsson förespråkar ett mer försiktigt förhållningssätt än vad bolaget har haft tidigare vad gäller förväntningar på intäkter från tvister.

– Fortfarande ska tvisterna lösas, men vi har nu dragit ner förväntningarna på utfallen. Det finns skäl att vara mer försiktig än vad vi har varit förut, säger han.

En av de viktigaste inslagen i åtgärdsprogrammet är att sälja vägunderhållningsdivisionen Road Service. Den sysslar med snöröjning, sopning och skyltning av vägar i Norden och ingår i affärsområdet Infrastructure, som för övrigt är bolagets intjäningsmässigt största med 32 procent av intäkterna. Problemet är att vägservicedivisionen, som omsätter drygt tre miljarder kronor, under lång tid har brottats med klen lönsamhet.

– Vår kärnaffär är projektstyrd, men Road Services bedriver en serviceverksamhet med längre kontrakt. Det innebär att divisionen bygger på en helt annan logik. Även om det i grunden är en bra affär har vi inte kunnat få till lönsamhet på tio år, vilket är ett starkt argument för att någon annan ägare kan göra det betydligt bättre, säger Tomas Carlsson, och fortsätter:

– Vi siktar på att slutföra försäljningen under innevarande år.

Ett annat av inslagen i åtgärdsprogrammet, är att genomföra en turnaround-plan för byggverksamheten i Finland, Danmark och Norge. På frågan om vad problemet har varit inom Building Nordics, svarar vd:n:

– Vi har haft olika utmaningar i olika länder. I Finland har vi haft svårigheter att bygga upp kompetens och struktur efter avknoppningen av Bonava. I Danmark har vi velat växa snabbare än vad vi har haft resurser till och dragit på oss några inte så lyckosamma byggprojekt. Norge har inte presterat under lång tid och det beror på en blandning mellan kompetensbrist och överoptimism med för höga risker i projektportföljen.

En turnaround-plan har också påbörjats för den norska delen inom affärsområdet Infrastructure.

– Infrastrukturmarknaden har vuxit snabbt i Norge, men vi har gått på flera till stora delar självförvållade smällar. Vi har lämnat för låga anbud och haft projekt med kostnadsöverdrag och tvister.

För att minska förekomsten av framtida nedskrivningar, liknande den miljardsmäll som skedde under tredje kvartalet ifjol, har Tomas Carlsson beslutat om att förstärka NCC:s process för riskvärdering. Nu har NCC implementerat en ny struktur för att bli mer systematiska i riskbedömningen, och även påbörjat utbildningsinsatser för ”styrning och uppföljningsprocesser för anbud och projekt”.

– Nu tar vi lägre risker och avstår oftare projekt där vi ser orimligheter i villkoren. Jag trodde att detta skulle slå hårdare mot orderingången, men vi ser god efterfrågan på samtliga marknader undantaget bostadsrättsegmentet i Sverige, säger han.

I den senaste prognosen pekade Konjunkturinstitutet på att svensk ekonomi har inträtt i en avmattningsfas. Frågan är då hur en eventuell större konjunkturnedgång skulle påverka NCC?

– Jag är inte så bekymrad. Vi vet inte när nedgången kommer eller hur stor den blir. Den behöver inte bli lika krisartad som 2009. Dessutom är byggbolagen som bäst mot slutet av en konjunktur, eftersom vi då levererar projekt som vi har tagit oss an i uppgången. Och att fokusera på kärnverksamheten, som vi nu gör, är rätt oavsett konjunkturläge.

NCC har slopat sin tidigare målsättning om en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 5 procent. Nu är siktet framförallt inställt på en rörelsemarginal på 4 procent.

– Givet situationen är tillväxt inte huvudfokus. Min prioritet är stabilitet och ökad lönsamhet. Men förändringar i stora bolag tar tid att genomföra, och vi måste klara av både sprintar och maraton. Vi rör oss i rätt riktning, säger Tomas Carlsson.

Detta är en kortversion av ”Tappade fokus på kärnverksamheten”. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.