”Tappade fokus på kärnverksamheten”

Han tog teknikkonsulten Swecos omsättning och resultat till nya höjder. Tomas Carlssons nya uppgift är att förbättra lönsamheten hos den problemtyngda byggjätten NCC.

De senaste åren har bjudit på en buffé av tråkiga besked för NCC:s aktieägare, med familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan i framsätet. Trots högkonjunktur har verksamheten gått överraskande knackigt. Omsättnings- och lönsamhetsutvecklingen har varit blygsam samtidigt som vinstvarningar och projektnedskrivningar har avlöst varandra. Aktiekursen har sedan i början på sommaren 2016, när NCC:s tidigare bostadsutvecklingsdivision Bonava knoppades av och särnoterades, klivit tillbaka med 25 procent och sprungits ifrån rejält av börsens index.

Den tidigare vd:n Peter Wågström, som hade suttit vid rodret sedan 2011, lyckades inte komma till bukt med den besvärliga situationen. Han fick sparken i slutet av 2017 eftersom NCC behövde ”ny kraft för att vända utvecklingen i bygg- och anläggningsverksamheten”, som styrelseordföranden, Nordstjernans dåvarande vd Tomas Billing formulerade det i ett pressmeddelande.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets