Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Månadens största vinnare och förlorare

2019-10-02 15:03
Foto: Science Photo Library/IBL

LISTA: Den senaste månaden har ett modebolag rusat med 48 procent, trots att inga nyheter kommit ut kring bolaget.

Väsk-, sko- och accessoarhandlaren Venue Retail Group, eller VRG, har klättrat hela 48 procent på börsen den senaste månaden*. Inga större nyheter har dock kommit ut från detaljhandelsbolaget, utöver en lansering av väskor under eget namn.

Även läkemedelssektorns Oasmia, som det senaste året har präglats av en ägarstrid, har klättrat rejält under månaden. Trots en stigande förlust och att den tidigare styrelsen inte rekommenderas ansvarsfrihet har även positiva nyheter dykt upp under månaden, då Stockholmsbörsen har tagit bort observationsnoteringen. Aktien har då lyft med 41 procent.

Stockwik Förvaltning handelsstoppades i början av september. Aktien hade då rusat på besked om att bolaget befann sig i slutskedet av en förvärvsprocess. Bolaget fortsatte sedan att rusa även efter att handelsstoppet hävdes. Vid samma tid publicerade dessutom Dagens Industri en intervju med finansprofilen Karl-Mikael Syding, där han betecknade bolaget som ett "väldigt tidigt Latour". Stockwiks vd menade i en intervju att kursrusningen främst berodde på att investerare fått upp ögonen för aktien. Aktien har stigit med 40 procent den senaste månaden.

På förlorarlistan toppar RNB, som vinstvarnade och gav besked om nyemission under septembers sista dag. Beskedet fick klädaktien att rasa och nedgången den senaste månaden summeras till 46 procent.

Även Oscar Properties preferensaktie har haft det tufft den senaste månaden, med en nedgång på 29 procent. Den Stockholmsfokuserade bostadsprojektörens styrelse har beslutat att avvakta med ett erbjudande till preferensaktieägarna och därtill återkallat sitt förslag om återköpsbemyndigande. I slutet av augusti framgick också att Oscar Properties rapportering om en 90 procentig försäljningsgrad i pågående produktion vid halvårsskiftet visat sig vara felaktig.

För Hansa Biopharma kan nedgången under månaden summeras till 24 procent. Under månaden sänkte den nederländska banken Kempen sin riktkurs till 290 kronor, från tidigare 350 kronor, och Redeye sänkte sitt motiverade värde i ett så kallat basscenario för Hansa Biopharma till 230 kronor, från tidigare 300 kronor. Samtidigt presenterade emellertid läkemedelsbolaget positiva reslutat under månaden.

* Samtliga artikelns totalavkastningar är inte beräknade utefter den senaste kalendermånaden, utan den senaste månaden fram till och med den första oktober, reds anm.

Vinnaraktier

AktieTotalavkastning 1 mån %
  
VRG B48
Oasmia41
Stockwik40
Rejlers B37
Eolus B36
Saniona30
Ortivus B29
Boule Diagnostics25
Bactiguard B24
Netent B23
Railcare Group23
G5 Entertainment22
Fingerprint B22
Strax22
Doro19
Sinch17
Actic Group16
Arise15
Garo15
Vitec B13

 

Källa: Infront 2019-10-02 (intradag)

Urval avser Stockholmsbörsen Large/Mid/Small cap. Mindre likvida stamaktieslag har rensats bort ur statistiken.

Förloraraktier

AktieTotalavkastning 1 mån %
  
RNB-46
Oscar Properties preferensaktie-29
Hansa Biopharma-24
HMS Networks-19
Net Insight B-19
Momentum Group B-18
Eniro preferensaktie-17
Projektengagemang B-17
Josemaria Resources-16
Infant Bacterial Therapeutics B-16
Endomines-16
Starbreeze B-15
Midsona B-13
Addlife B-12
Catena (fastighetsbolaget)-12
Semafo-12
FM Mattsson Mora Group B-11
Sectra B-11
ÅF Pöyry B-11
Oncopeptides-11

 

Källa: Infront 2019-10-02 (intradag)

Urval avser Stockholmsbörsen Large/Mid/Small cap. Mindre likvida stamaktieslag har rensats bort ur statistiken.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom