Kommentar Lock-up-avtal
Lock-up: Säljer tidigare VD och ordförande?
När bolag börsnoteras eller gör en riktad emission brukar vanligtvis de större ägarna ingå så kallade lock-up-avtal som innebär att de inte får sälja sina aktier under en period, ofta 6 eller 12 månader. När dessa avtal löper ut finns risken att ägarna väljer att sälja sina aktier vilket kan pressa kursen.
Efter tabellen nedan kommenterar vi en rad bolag som har ägare där lock-up-perioden löper ut under kommande veckor.
Desenio
Desenio säljer posters och ramar via en direktförsäljningsmodell på nätet. Försäljningen sker direkt till konsument utan mellanhänder. Aktien har varit ett riktigt haveri sedan den direktnoterades i februari 2021 med ett ras på omkring 90%.
Lördagen den 25 februari löper lock-up ut för bolagets VD Fredrik Palm som är fjärde största ägare med 6,5% av aktierna värda cirka 20 Mkr.
Adevinta
Norska Adevinta utvecklar digitala marknadsplatser. Tisdagen den 28 februari löper lock-up ut för storägarna Schibsted som äger drygt 28% av kapitalet i bolaget.
Sommaren 2020 förvärvade Adevinta Ebays rubrikannonssajter för 82 miljarder kronor (9,2 miljarder USD).
Carasent
Mjukvarubolag som utvecklar och säljer lösningar till sjukvården och är särskilt stora inom journalsystem för privata vårdkliniker i Sverige genom dotterbolaget Evimeria.
Torsdagen den 2 mars löper lock-up ut för tidigare VD Dennis Höjer (3,5% av aktierna), tidigare ordförande Johan Lindquist (2,8%) samt en av grundarna Niclas Hugosson (3,7%).
Mycket har hänt i Carasent senaste året. VD och att ordförande lämnat. Risken är att de säljer sina aktier när lock-up-avtalet löper ut. Samtidigt har aktien gått svagt senaste året (-40%).
I början av januari i år tillträdde Daniel Öhman som ny VD för Carasent. Öhman är mest känd som tidigare VD för GHP Specialty Care som köptes upp av Capio våren 2022 för knappt 2,5 miljarder.
Embracer
Onsdagen den 8 mars löper lock-up som omfattar 3,5% av aktierna ut i spelkoncernen Embracer. Det handlar främst om det franska riskkapitalbolaget Pai Partners som är sjätte största ägare i bolaget med 3,4% av aktierna som är värda knappt 2,1 miljarder kronor. Pai Partners sålde bolaget Asmodee till Embracer häromåret.
Även ett antal mindre ägare har rätt att sälja aktier i Embracer.
Synact Pharma
Synact Pharma är ett bioteknikbolag med en plattformsteknologi baserad på en ny klass läkemedel inom inflammatoriska sjukdomar.
Söndagen den 12 mars går lock-up som omfattar 2,9% av aktierna ut. Det avser bland annat styrelseordförande Torbjörn Bjerke som är sjätte största ägare med 2,6% av aktierna (värda cirka 60 Mkr).
Men även styrelseledamot Terje Kalland som äger aktier värda 4,6 Mkr (0,2% av aktierna) har rätt att sälja.
Hansa Biopharma
Hansa är ett läkemedelsutvecklingsbolag. Måndagen den 13 mars går lock-up ut för ett antal ledningspersoner. Det motsvarar totalt sett enbart 0,12% av aktierna värda cirka 3,1 Mkr.
Nedan finns kommentarer kring tidigare lock-up-avtal som löpt ut.
- Lock up: 26 september – 3 oktober 2022 som omfattade ägarna i bland annat Storskogen, Truecaller och Wästbygg.
- Lock up: 4 oktober – 16 oktober. Däribland Nordisk Bergteknik, Vestum och Byggfakta.
- Lock up: 17 oktober – 27 oktober. Avsåg bland annat Volvo Cars, Pagero och Medhelp.
- Lock up: 28 oktober – 9 november. Omfattade bland annat ägare i BHG Group, Humble Group, Sinch och Synsam.
- Lock up: 10 november – 25 november. Ägare i SignUp Software, 4C Group, Bubbleroom, Opter, Nordnet och Egetis Therapeutics.
- Lock up: 26 november – 11 december. Omfattade Klarabo, Nivika Fastigheter, Emilshus, Permascand, Norva24 och Adtraction.
- Lock up: 12 december – 23 december. Ägare i W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.
- Lock up: 24 december – 26 januari. Avsåg bland annat eEducation Albert, Sdiptech och Checkin.
- Lock up: 27 januari – 24 februari. Acast, Fractal Gaming Group, Cint, Savelend och Hanza.
- Lock up: 25 februari – 13 mars. Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors och Move About Group.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser