Mellstig fick toppjobb av EQT – två månader före budet

Den 14 februari blev Gambros vd Sören Mellstig ordförande i EQT:s portföljbolag Aleris. Bara en vecka senare informerades han om Investors och EQT:s kommande bud och mindre än två månader senare var affären ett faktum.

Sören Mellstig är både vd och styrelseledamot i Gambro. Som sådan har han varit med och rekommenderat EQT och Investors kontantbud på Gambro, värt 109,70 kronor per aktie eller 38 miljarder kronor.

Men samtidigt har han nyligen fått ett fint uppdrag av EQT, som ordförande i vårdföretaget Aleris.

Bolaget, som är verksamt inom vård och äldreomsorg, är ett resultat av en sammanslagning av ISS Healthcare och Carepartner, och har 1,7 miljarder kronor i omsättning och 4 500 anställda. EQT tog över bolaget i mars 2005 i samband med köpet av den nordiska vårdjätten ISS tillsammans med Goldman Sachs. Ägare är EQTs fond III och EQT Mezzanine.

Enligt uppgifter från Bolagsverket valdes Sören Mellstig in i Aleris styrelse i juli 2005. Ordförande var då den tidigare Swedish Match-chefen Lennart Sundén.

Men i början av 2006 gjordes en förändring på ordförandeposten, Sören Mellstig tog klubban medan Lennart Sundén blev kvar i styrelsen. Förändringen lämnades in till Bolagsverket den 11 januari och registrerades den 14 februari.

Då hade redan Investor och EQT enligt egna uppgifter börjat diskutera ett eventuellt bud på Gambro. Enligt den redogörelse som lämnats i Investors och EQT:s prospekt inför affären, informerades Sören Mellstig av Gambros ordförande Claes Dahlbäck, tillika ordförande i EQT:s investeringskommitté, om planerna på ett bud den 21 februari. Den 22 mars kom den första skriftliga propån till Gambros styrelse och den 3 april var budet ett faktum.

Att vara ordförande i EQT:s portföljbolag är inte sällan ett mycket lukrativt uppdrag, inte minst eftersom styrelsen får köpa aktier i bolaget. Vid årsskiftet ägde Sören Mellstig enligt uppgifter från Värdepapperscentralen, VPC, 904 aktier i Aleris. Dåvarande ordföranden Lennart Sundén ägde 4 530, av totalt drygt 1 miljon aktier. I februari genomförde dock Aleris ytterligare en nyemission.

Trots uppdraget som ordförande i ett av EQT:s portföljbolag har Sören Mellstig inte ansetts jävig i behandling av budet på Gambro. Detta bland annat med hänvisning till att innehavet ligger i fonden EQT III, medan budet på Gambro görs via EQT IV.

Som Affärsvärlden.se tidigare skrivit var hela tre ledamöter, Claes Dahlbäck, Håkan Mogren och Adine Graté-Axen jäviga på grund av sina kopplingar till Investor och/eller EQT när styrelsen i Gambro skulle diskutera budet. En fjärde styrelseledamot Peter Grassman, har tidigare varit ordförande i ett EQT-bolag. Men inte heller han ansågs jävig.

Men frågan är alltså om Sören Mellstig på grund av det nya uppdraget så tätt inpå affären kan anses ha hamnat i någon slags beroendeställning gentemot EQT.

Sören Mellstig vill dock inte svara på frågor om det eller sitt engagemang i Aleris.

– Den som var ordförande, Lennart Sundén hade inte tid. Men jag tycker det börjar bli bökigt med dig, varje dag är du på någon vinkel som du grottar i. Jag tror att det får räcka nu.

Men det här är en jätteaffär, det är väl mitt jobb att granska den på alla möjliga sätt?
– Men det finns gränser för hur man granskar och grottar runt. Så det räcker nu, tack ska du ha (klick).

Ole Andersen, ansvarig för Aleris på EQT, säger att valet av Sören Mellstig var naturligt med tanke på hans kompetens.

Ordförandebytet kom väldigt tätt inpå Gambro-affären. Hur har ni resonerat?
– Jag är ansvarig för Aleris-förvärvet och har ingen som helst inblandning i Gambro-affären. Alla frågor om Gambro får du ställa till mina kollegor i Stockholm.

Vem approcherade Sören Mellstig om uppdraget?
– Det vill jag inte kommentera, men jag är ansvarig för rekryteringen av styrelsemedlemmar i Aleris, sedan diskuterar jag det med mina kollegor, det gör jag vid alla tillfällen.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco