”Mycket duktigare än svenska börsanalytiker”

Podd med Affärsvärlden: Martin Gren, entreprenör, medgrundare Axis Communications.
”Mycket duktigare än svenska börsanalytiker” - martin-gren-700_binary_6966143.jpg

Entreprenör, knegare och investerare. Martin Gren är medgrundare av det globala kamerabolaget Axis Communications som hamnade i det mediala rampljuset när japanska Canon lade ett bud på bolaget för snart fyra år sedan. Förvärvet hamnade i ett slags vakuum då den amerikanska aktivistfonden Elliott Capital lyckades få en ägarandel på 10 procent – en corner som innebar att de gav sig in i budsituationen för att pressa upp köpeskillingen.

– Vi fick in en ny ägare, en hedgefond som missbrukar det svenska minoritetsskyddet, säger Martin Gren som pratar om situationen i podden Affärsvärlden.

Det som tydliggjordes i dealen mellan Axis, Elliott och Canon var att en av världens mäktigaste hedgefonder plötsligt kunde agera och luta sig mot den lagstiftning som egentligen ska stärka småspararnas sak.

– Men de gjorde en due diligence på lagstiftningen i Europa. Minoritetsskyddet är till för småspararna, men de kom in för att utnyttja sin corner, säger Martin Gren.

– Den normala situationen är att man blir uppköpt för att det ska ske en integration, men Canon hade inga ambitioner på att göra en integration och då gick Elliott vilse.

För snart ett år sedan kom slutligen en uppgörelse mellan de stora parterna.

– Jag är glad att vi tog fighten med Elliott, i stället för att lägga oss platta för dem som andra gjort och därmed uppmuntra deras affärsmodell.

Martin Gren arbetar kvar i Axis och fortsätter med investeringsbolaget Grenspecialisten, med innehav som Proact och Cellavision, vilka han kommenterar i podden.

Men vad har du i huvudsak lärt dig av turerna i Canonaffären?

– Min första analys av Elliott var att de var hyperintelligenta. De var, tyvärr, enormt mycket duktigare än svenska börsanalytiker som följde Axis. Men min kommentar till dem var: ”Ni skulle ha kunnat gå in långt tidigare för att bli ägare”, säger Martin Gren.

Han har tidigare sagt att det hade varit en mardröm om en kinesisk aktör skulle ha köpt Axis, och säger nu att användandet av just övervakningskameror i Kina är lite väl tilltaget samt att svenskar har varit för naiva i förhållande till Kina, inte minst vad gäller Huawei. En av Martin Grens käpphästar är att övervakningskameror blivit en symbol för storebrorssamhället, att det är en bild som vilar på en mytologi från romanen 1984. Den som säger ”övervakningskamera” om en Axiskamera blir snabbt rättad av Martin Gren. Det heter, påpekar han, ”trygghetskamera” – och Axis har numera flera kommunikationsprodukter även om den främsta produkten fortfarande är just ”trygghetskameror”.

– Visst, man ger upp lite integritet, men tittar vi på andra integritetsuppgivande saker, exempelvis datan som våra mobiloperatörer har, så är det än mer integritetskränkande. Den integritet man ger upp när man sätter upp en stationär kamera på allmän plats är väldigt liten – särskilt i relation till den säkerhet man får.

verktyg

icon-followup

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

icon-analysis

Analysarkiv

icon-portfolio

Portföljer

icon-upside

Uppsidan

icon-prefguide

Pref-guiden

uppkopsguiden

Uppköpsguiden

borsen-idag

Börsen idag

aktierek

Aktierekommendationer