Nationalekonom kritisk till Riksbankens nya förslag

2017-05-17 12:56
Lars Jonung och Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Erik Nylander/TT

Nationalekonomen Lars Jonung är kritisk till Riksbankens nya variationsband och han känner stor oro för svensk ekonomi: "Det här är ett recept för stora framtida problem."

Riksbanken och Stefan Ingves meddelade igår att man övervägar att byta målvariabel för inflationsmålet från KPI till KPIF. Dessutom vill Riksbanken införa ett variationsband, eftersom inflationen alltid kommer att variera runt 2 procent, det ska ligga på +/- 1 procentenheter.

Det presenterade variationsbandet möts nu av kritik från nationalekonomen och professorn vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Lars Jonung.

Så sent som 2010 valde Riksbanken att ta bort det gamla toleransbandet om +/- 1 procentenheter. Nu införs alltså ett liknande. Jonung menar att Riksbanken borde ha lärt sig av historien.

- Riksbanken inför ett nytt toleransband, som egentligen är samma som det gamla, men de borde ha lärt sig att Riksbankens möjligheter att styra inflationstakten är begränsad. Därför borde man ha ett bredare band om +/- 2 procentenheter, då är man på den säkra planhalvan, säger Lars Jonung till Affärsvärlden.

Om man tog bort det 2010, varför kommer det tillbaka nu?

- För att Riksbankens kommunikation blev katastrofalt dålig. Det som hände var att media och kritiker fokuserade inflationsmålet på två procentenheter, hamnade man då på 1,5 procentenheter så blev det ett stort hallå. Det är onödigt för vi ska inte vänta oss att Riksbanken ska kunna hålla det målet varje månad, det är fullkomligt omöjligt.

Räcker ert föreslagna intervall?

- Det räcker, speciellt om du har KPIF.

Hur ser du på Sveriges ekonomi i dag?

- Jag är mycket oroad. Vi befinner oss i en intensiv högkonjunktur, vi har en extremt expansiv penningpolitik och en extremt expansiv finanspolitik. Det här är ett recept för stora framtida problem. Om vi följer läroböckerna så ska vi ha en stram penningpolitik, stram finanspolitik, och det har vi inte, säger Lars Jonung.

Riksbankens förslag ska nu ut på remiss och om förändringarna beslutas kan de tillämpas vid det penningpolitiska mötet i september 2017.

Affärsvärlden har sökt Stefan Ingves som inte har möjlighet att kommentera kritiken. Riksbankens pressekreterare Charlotta Edler skriver i ett mejl:

"Övervägandena har nu skickats ut på remiss och vi ser fram emot att ta del av de olika synpunkter som kommer in.”                

 

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS