Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Norwegian lyfter på Oslobörsen - trots IAG-besked

2019-07-05 09:54
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix / TT

Flygbolaget Norwegians aktie öppnade 5,5 procent upp på fredagen, trots att flygbolagsgruppen IAG avfärdat uppgifter i spansk press om att ett nytt bud på bolaget förbereds.

Brittisk-spanska IAG uppgav att inget nytt fanns att rapportera rörande hållningen till Norwegian, enligt uttalanden för flera medier.

Under torsdagskvällen rapporterade spanska OK Diario att IAG är på väg att lägga bud på Norwegian värt nära 1,1 miljarder euro.

"Vi har sagt att vi inte längre är intresserade av Norwegian flera gånger de senaste månaderna. Inget har ändrats", sade en pressansvarig till norska ekonominyhetssajten E24.

Norwegian sade tidigare på fredagsmorgonen till TDN Direkt att de inte ville kommentera medieuppgifterna och hänvisade tyst period inför kommande kvartalsrapport.

Enligt OK Diarios källor har JP Morgan anlitats som rådgivare i ärendet. Förhandlingar ska gälla en budkurs på 70-85 norska kronor per Norwegian-aktie, enligt tidningen. Det innebär att en slutlig budpremie, som kommer klarna när due dilligence-processen är avslutad, kan landa på över 100 procent. Aktien handlades kring kursnivån 44 norska kronor på fredagsmorgonen.

"Det gäller ett uppköpsbud på 100 procent av Norwegian, betingat av att en ägarandel om minst 51 procent av bolaget nås", uppgav en källa för den spanska tidningen.

IAG bjöd i ett tidigare skede, under 2018, först 350 kronor per aktie och därefter 220 kronor per aktie i det norska flygbolaget.

Utöver det sedvanliga hoppet om synergieffekter utgörs de avgörande faktorerna bakom IAG:s resonemang av att Norwegian står för en avsevärd del av konkurrensen på den spansk-brittiska flygbolagskoncernens hemmamarknader, samt brexit, skriver OK Diario. Efter det väntade brittiska utträdet ur EU kommer EU-kommissionen kräva att flygbolag har viss andel ägarskap i EU-land för att ges lov att verka i unionen.

IAG äger British Airways, spanska Iberia och irländska Aer Lingus.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom