Här är de norska aktier som lockar svenska spararna

Då det är 17 maj har Avanza sammanställt en lista över de norska aktier som är mest populära hos spararna.
Här är de norska aktier som lockar svenska spararna - norska aktier
Foto: TT och Zaptec

Enligt Avanza har var sjätte kund valt att investera i norska aktier. Marknaden är också den tredje mest favoriserade efter den svenska och amerikanska.

De mest populära norska aktierna

  1. Norwegian Air Shuttle
  2. Zaptec
  3. NEL
  4. Tomra
  5. Pexip
  6. 2020 Bulkers
  7. Orkla
  8. Hynion
  9. Equinor
  10. Aker Carbon Capture

Främst favoriserar kunderna flygbolaget Norwegian Air Shuttle.

”Många kunder har investerat en liten slant med förhoppningen om att pandemins grepp om sektorn ska mojna och att bolaget åter ska få luft under vingarna. Snittinvesteringen ligger på 5 020 kr och median 695 kr, så en relativt modest slant. Aktien med högst mediankapital och minst 100 ägare hos oss är dock Protector Forsikring”, skriver Avanza.

På andraplatsen kommer laddstationsbolaget Zaptec och på en tredjeplats kommer vätgasbolaget NEL.

OSLO BÄTTRE ÄN STOCKHOLM I ÅR

Den norska börsen har också presterat betydligt bättre än Stockholmsbörsen i år. Oslo Børs Benchmark Index har gått upp 1,2% sedan årsskiftet medan OMX30 har sjunkit med 15% (med hänsyn tagen till återinvesterad utdelning) .

Avanza påpekar att de kunder som investerar i norska aktier har en god riskspridning då det i snitt återfinns 16,8 olika bolag i portföljen. Detta kan jämföras med 8,3 stycken för hela kundbasen.

Den aktie som gått bäst på den norska börsen är TGS, som har stigit med hela 85% under året, följt av Golden Ocean, med en uppgång på 83% och Grieg Seafood  med en uppgång på 58%. Många av aktierna på topplistan är också energirelaterade.

”Föga förvånande finns en tydlig röd tråd då energisektorn sticker ut”, skriver Avanza.

Vill du få koll på vilka aktier som gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen i år och utvecklingen för en rad europeiska index så kan du hitta det på Affärsvärldens sida Börsen idag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.