Spararna storköpte i SAS under sommarraset

Spararnas köp i SAS och Norwegian fortsatte under sommaren. Faktum är att SAS är den mest handlade på hela Nordnets plattform. Idag kom en ny kalldusch för SAS som redovisar en miljardförlust där pilotstrejken kostade 100–130 miljoner kronor per dag.
SAS säkrar lån
Foto: Johan Nilsson/TT

Under den intensiva strejken har alltså spararna fortsatt att tanka aktier i SAS. Enligt statistik som Affärsvärlden fått från Nordnet så har antalet SAS-ägare på plattformen ökat med 6% sedan början av juli. Aktien är också den näst mest nettoköpta aktien under sommaren. Antalet aktiesparare i flygbolaget via Nordnet är nu 62 000. Topplistan avslöjar att SAS-aktien dessutom är den mest handlade, vilket alltså inkluderar både köp och sälj, under sommaren totalt sett på Nordnets plattform.

Hur har då aktien gått? På tre månader har kursen gått ner 23%.

”Jag tror att de flesta ser en investering i SAS som en chansning, där en extremt pressade aktie tenderar att kunna studsa upp vid minsta ljusning vid horisonten. Utmaningarna för SAS kvarstår definitivt”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar och utvecklar:

”Vid sidan av stenhård konkurrens, högt oljepris och en skakig finansiell situation där SAS måste få in kapital och minska sina skulder har det faktum att en lågkonjunktur kan få hushåll att hålla hårdare i plånboken framöver tillkommit. Tuffare tider skulle kunna gynna lågprisbolag. Samtidigt är det svårt för resenärer att lita på SAS, förtroendet har fått sig en törn under strejken”.

Hon bedömer att det nu blir viktigt för SAS att visa vad bolaget ska vara framöver.

”Hur ska man exempelvis tackla det minskade affärsresandet?”

SAS är inte det enda flygbolaget som har fått småsparare att göra aktieaffärer. Antalet aktieägare i Norwegian har ökat med 2%. Totalt ägs nu aktien av 88 000 sparare via Nordnet. Aktien har inte varit lika het som SAS, men ändå är Norwegian den tionde mest handlade aktien under sommaren på plattformen. På tre månader har aktien backat 14%, inte riktigt lika mycket som SAS.

Under samma tidsperiod har Stockholmsbörsens OMXS30-index varit oförändrat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.