Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Petrobras får 10 miljarder dollar i livlina från Kina

2016-02-29 08:04
Foto: AP Photo/Felipe Dana/TT

Skuldtyngda brasilianska oljejätten Petrobras har säkrat ett lån på 10 miljarder dollar från Kinas utvecklingsbank.

Livlinan är en del i att förse Kina med olja framöver, rapporterar Bloomberg. Hur mycket olja Petrobras tar på sig att leverera till Kina är däremot fortfarande oklart.

Lånet ska härstamma från en överenskommelse mellan Brasilien och Kina från förra året. Den nu aktuella uppgörelsen är bara en i raden mellan Petrobras och Kina de senaste sju åren. Under 2009 kom man överens om att exportera upp till 150.000 fat olja per dag under ett år följt av 200.000 oljefat per dag under de kommande nio åren. Prislappen även då var 10 miljarder dollar.

Kina har även tidigare fått igenom liknande avtal med andra oljerika nationer för att säkra sin oljekonsumtion. Bland annat har Venezuela fått hjälp att stötta sin skuldtyngda ekonomi.

Petrobras är i centrum för Brasiliens värsta korruptionsskandal någonsin samtidigt som landet går igenom en recession pådrivet av minskad inhemsk efterfrågan och raset i oljepriserna.

- Det här är en lättnad för Petrobras. Den här typen av kontrakt med olja-mot-pengar har en billigare finansieringskostnad för Petrobras jämfört med att få tillgång till den internationella obligationsmarknaden, i synnerhet efter att bolaget nedgraderades till skräp, säger Edmar Almeida, professor vid Federal University of Rio de Janeiro och speciellt inriktad på oljebranschen.

Petrobras skuldbörda uppgår till runt 130 miljarder dollar och bolaget har tvingats att sänka sina investeringsplaner ordentligt.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom