Porosjenko vill se full omstart av Ukrainas regering

2016-02-16 15:11 Affärsvärlden SIX

Ukrainas president Petro Porosjenko vill ha en "full omstart" av regeringen baserat på samma fyrpartikoalition som för närvarande styr landet. Den sittande regeringen bör avgå och en ny regering bör bildas och fortsätta samarbetet med Internationella valutafonden.

"För att återupprätta förtroendet räcker det inte med terapi - det är nödvändigt med operation. Tillfället för att bara delvis förnya regeringen är förbi", säger han på tisdagen enligt Dow Jones Newswires.

Den nya regeringen bör snabba på reformerna av Ukrainas ekonomi, argumenterar presidenten.

Om inte en ny regering förmås bildas skulle presidenten behöva utlysa nyval. Något sådant skulle dock bara bli aktuellt under extrema förhållanden, enligt Porosjenko.

"Jag kommer att göra mitt bästa för att hålla samman landet", säger den ukrainske presidenten.

I förra veckan sade IMF:s ordförande Christine Lagarde att hon är oroad över Ukrainas långsamma framsteg när det gäller att förbättra landets styrning, bekämpningen av korruption och minskningen av särintressens inflytande i det politiska beslutsfattandet.

"Utan betydande nya ansträngningar för att stimulera styrningsreformer och bekämpa korruption är det svårt att se hur det IMF-stödda programmet kan fortsätta och vara framgångsrikt", uppgav Lagarde.

Ukraina riskerar att återvända till ett mönster med misslyckad ekonomisk politik som har plågat landet på senare tid, befarar hon. Lagarde argumenterade för att det är avgörande för Ukrainas ledarskap att agera nu för att återföra landet till en lovande reformbana.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom