Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Riksgälden varnar för coronaeffekter

2020-02-18 12:57
Hans Lindblad, generaldirektör, Riksgälden. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riksgälden ser en risk för att det nya coronaviruset kan få effekter på svensk tillväxt. Myndigheten sänker samtidigt tillväxtprognosen för i år till 1 procent.

Inbromsningen från 1,2 procent i tillväxt i fjol förklaras bland annat av minskat bidrag från exporten framöver. Samtidigt noterar Riksgälden i en färsk prognos för statens upplåningsbehov att bostadsinvesteringarna i Sverige har rasat med 12 procent sedan 2017.

Arbetslösheten stiger

Ökad arbetslöshet ligger också i korten enligt Riksgälden, som räknar med att den lyfter till 7,4 procent 2021, upp från fjolårets nivå på 6,8 procent.

"Den pågående avmattningen innebär att resursutnyttjandet sjunker vilket bidrar till att arbetslösheten fortsätter att stiga. Lönerna väntas även framöver öka i förhållandevis långsam takt och är en viktig orsak till att inflationen hamnar under målet på två procent under hela prognosperioden", skriver Riksgälden.

Riskerna finns främst utomlands, enligt myndigheten, som lyfter fram det nya coronaviruset som ett orosmoln.

"Stängda produktionsanläggningar och restriktioner som begränsar handel och resor kommer att sätta avtryck i den kinesiska ekonomin", skriver Riksgälden.

"Produktionsstoppet i Kina har till viss del redan fått spridning till andra länder som också har tvingats dra ner på sin produktion till följd av dels lägre efterfrågan från Kina, dels brist på insatsvaror från Kina", tillägger Riksgälden.

Myndigheten varnar även för att tjänstesektorn i Kina kan drabbas och att den i dag utgör en större del av landets ekonomi än när det så kallade sarsviruset spred sig i början av 2000-talet.

Kina viktigare

Dessutom är risken för spridning av viruset större i dag till följd av ökat resande samtidigt som Kina utgör en betydligt viktigare del av världsekonomin än för 15 år sedan, enligt Riksgälden.

Bland riskerna för global tillväxt lyfter Riksgälden även fram det spända läget mellan Iran och USA, som kan medföra högre riskpremier på marknaderna och högre oljepris, enligt myndigheten.

Statens budgetsaldo väntas visa ett underskott på 14 miljarder kronor 2020 och ytterligare 14 miljarder 2021, skriver Riksgälden i en färsk prognos för statens upplåning.

Detta är betydligt lägre underskott än de som beräknades av Riksgälden i oktober. Då låg prognosen på ett underskott på 17 miljarder i år och 27 miljarder 2021.

I fjol blev det ett överskott i budgetsaldot på 112 miljarder kronor, vilket dock till stor del orsakades av tillfälliga händelser.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom