Riskkapitalbolagets dundertabbe

Private equity-bolaget Litorina Kapital har köpt ett säkerhetsbolag av två fängelsedömda affärsmän. Nu kapas alla band till grundarna i ett försök att rädda förtroendet för bolaget och investerarnas pengar.

Bakgrunden till det drastiska beslutet är att Affärsvärlden har kartlagt säkerhetsbolaget Securia där Litorina är majoritetsägare. Granskningen visar att Securias grundare, som fortfarande äger 40 procent av bolaget, tidigare har dömts till fängelse för grov brottslighet (se separat artikel).

Uppgifterna kom som en chock för Litorinas och Securias ledning som inte har känt till grundarnas kriminella förflutna. På onsdagen satt Litorina i krismöte som slutade med att grundarna sparkades ut ur bolaget.

– Vi har haft allvarliga diskussioner och kommit fram till att vi inte kan ha ett förtroendefullt samarbete. Vi har idag (onsdag) sagt upp vårt konsultavtal med dem och de får sluta omedelbart. Vårt jobb är att säkerställa att vår investering skyddas. Då tror vi inte att det är till någon hjälp med de här två kvar i bolaget, säger Jörgen Ekberg senior partner på Litorina.

Sommaren 2007 gick Litorina in som ny huvudägare i snabbväxande Securia. Köpeskillingen har inte offentliggjorts men i årsredovisningar anges värdet på Securia vid affären till 245 miljoner kronor.

Förutom att grundarna var kvar som delägare fick de också konsultuppdrag i Securia. En av dem har dessutom suttit i flera styrelser.

Litorina har av allt att döma haft stort förtroende för sina affärspartners i Securia-affären. Men nu avslutas även delägarskapet.

– Vi har också kommit överens om en process där de kommer att lämna bolaget som ägare och vi tar över, säger Jörgen Ekberg.

Hur tog de emot beskedet att de måste gå?
– Det var ingen sång- och dansföreställning direkt. De gav oss sin bild. De var överens om att förutsättningarna för att jobba ihop med oss inte finns kvar längre.

Hur utköpet och värderingen av grundarnas aktiepost ska gå till är inte helt klart.

– Det är en återstående fråga som är i process, säger Jörgen Ekberg.

När Affärsvärlden träffar Litorinas partner Jörgen Ekberg tillsammans med Securias vd Daniel Elfvendahl på onsdagskvällen, upprepar de ett mantra som återkommer gång på gång under mötet:

– Vi anser att de här frågorna egentligen inte har någonting med bolaget att göra. Det handlar om vad två individer har gjort.

Och så tillägger Jörgen Ekberg:

– Det var väldigt långt innan vi kom in i bilden.

Vid affären gjorde Litorina, enligt Jörgen Ekberg, en omfattande granskning av Securia och nyckelpersonerna. För legal due diligence ansvarade advokatbyrån Vinge. KPMG stod för den kommersiella och finansiella granskningen.

– Vi har naturligtvis blivit mycket förvånade eftersom vi ägnade mycket energi åt due diligence i samband med att vi gjorde förvärvet och inget av det här dök upp. Alla bolag har skönhetsfläckar men här hittade vi inga onormala risker, konstaterar Jörgen Ekberg.

– Dessutom så representerades säljarna av både en investmentbank, Applied Value, och en advokatbyrå, Setterwalls, som vi utgick från hade gjort vederbörliga kontroller av sina klienter, säger Jörgen Ekberg.

Hur gjorde ni er due diligence?
– Vi har gjort så omfattande due diligence som vi har kunnat med de rådgivare som vi har använt oss av.

Hur ser du på resultatet?
– Vi är djupt besvikna på att den här informationen inte har kommit fram. Det är klart att vi måste dra konsekvenser av det här. Det är helt klart.

Vad kände ni till om bolagets historik innan ni tog över?
– Vi har ju gjort en fullständig due diligence, både legal och finansiell på det sätt som vi alltid gör. Vi har också försökt göra bakgrundscheck på herrarna ifråga och även tagit referenser på tidigare arbetsgivare. Vi hade inga varningsflaggor what so ever. Hade vi haft det hade det inte blivit någon affär.

Om ni hade känt till den här bakgrunden hade det inte blivit någon affär?
– Nej. Det handlar om förtroende. Vår uppfattning är att det här borde vi ha fått reda på innan affären blev av.

Kan man inte se det som att de har sonat sitt brott?
– Vi förde inga sådana moraliska resonemang. Man kan se det från två håll. Antingen är det här en fruktansvärd situation eller så skulle man kunna gå så långt som att säga att det vi har sett här är ett exempel på svensk kriminalvårds framgångar. De två har gått från att vara fängelsekunder till att bli miljonärer.

Har ni informerat Vinge om situationen?
– Vi har talat med dem. Naturligtvis.

Vad säger de?
– De är lika förvånade som vi.

Läs mer: Fängelsetrio bakom säkerhetssuccén

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets