Så låg kan CSN:s ränta på studielånet bli

Räntan på studielån från Centrala Studiestödsnämnden, CSN, är redan nere på rekordlåga 1 procent. Om de extremt låga marknadsräntorna håller i sig kan regeringen faktiskt bestämma om minusränta på studielånen.

I november i fjol fattade regeringen beslut om att sänka räntan på studielån till 1 procent för 2015.

Det är Riksgälden som gör beräkningarna som ligger till grund för hur hög räntan på studielånen ska vara. Den beräknas som den ”ovägda genomsnittsräntan av emissionsräntorna för Riksgäldens statsskuldväxel- och statsobligationsemissioner för de tre senaste kalenderåren”. Det betyder i praktiken att det är den ränta som svenska staten betalar för sin upplåning som styr räntan på studielånen. Den kortaste statsskuldsväxeln på 90 dagar exkluderas dock från beräkningen.

I november i fjol beräknade Riksgälden räntan till 1,36 procent. Underlaget skickas därefter till Utbildningsdepartementet som drar av 30 procent från Riksgäldens räntesats. I den senaste beräkningen landade siffran på 0,952 procent, vilken avrundades till 1 procent. Räntan fastställs sedan av regeringen.

Enligt vad Utbildningsdepartementet uppger finns det ingen gräns för hur låg räntan på studielånen kan bli. Om Riksgäldens upplåningsräntor är negativa får även studielånen minusränta. Det skulle alltså innebära att nuvarande och tidigare studenter får betalt för att låna pengar av CSN.

För att det ska hända krävs dock att genomsnittet av de ovan nämnda ränteslagen ligger under nollstrecket under en längre period. Statskuldväxlarna ligger sedan i höstas på minus medan statsobligationerna ligger runt nollan (se diagram ovan). 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.