Räntan på studielån fördubblas

Regeringen har nu beslutat om räntan på studielån för 2024.
Räntan på studielån fördubblas - csn 900
Foto: Jessica Gow/TT

Den nya räntan blir 1,23 procent. Det framgår av ett pressmeddelande från CSN.

Räntan på studielån är rörlig, och i slutet av varje år fastställer regeringen räntan på studielånet för kommande år. Räntan beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren och subventioneras sedan med 30 procent, då räntekostnaden inte är avdragsgill för låntagaren.

De senaste åren har ränteläget stigit, vilket också har lett till en höjd studielåneränta. Under förra året höjdes räntan från historiska 0,00 procent till 0,59 procent för 2023. Höjningen till 1,23 procent för 2024 innebär därmed en fördubbling av räntan jämfört med i år.

”För en genomsnittlig låntagare med en skuld på 166 000 kr blir det ingen skillnad hur mycket du ska återbetala varje år. Skillnaden i räntehöjningen resulterar istället i en förlängd återbetalning.
Personer med en större studieskuld, över 232 000 kronor, kommer att få ett större årsbelopp att betala tillbaka”, skriver CSN.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.