Shanghaibörsen rasar

Kinesiska aktier inledde veckan med kraftigt fallande kurser efter att tillsynsmyndigheterna beslutat att stävja den rekordhöga belåningen bland investerare.

Oro över att spekulanter drar sig tillbaka från marknaden har fått Shanghai Composite Index att falla med 7,5 procent, det största fallet sedan juni 2008.

Mäklarfirmorna Haitong Securities och Citic Securities föll med 10 procent och slog i en daglig limit. Bolagen har förbjudits att låna kapital till nya klienter som öppnar aktiedepåer, för att undvika att kunderna använder allt för hög hävstång i sina investeringar. Industrial & Commercial Bank of China tog också rejält med stryk och var ned med 9,7 procent.

Utestående marginallån har ökat kraftigt i Kina det senaste halvåret. Från en nivå på 400 miljarder yuan i slutet av juni 2014 nådde summan 1,08 biljoner yuan, motsvarande 174 miljarder dollar, den 13 januari i år.

Shanghai Composite Index har rusat 61 procent under det senare året och har drivits av rekordvolymer i takt med att privata investerare flödat in på marknaden.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.