SHB: Telekombolaget med stor vändningspotential

Marknadens förväntningar på Ericsson verkar ligga för högt, menar Handelsbanken som samtidigt tycker att värderingen av konkurrenten Nokia är låg.

Det framgår av analyser där Handelsbanken sänker rekommendationen för Ericsson till behåll (köp) medan den för Nokia höjs till köp (behåll).

”Vi tror att Nokias verksamhet kan börja återhämta sig under 2020, vilket konsensusförväntningarna inte har tagit hänsyn till än, och vi räknar med att aktien kommer att utvecklas bättre än Ericsson och sektorn under de kommande tolv månaderna”, skriver Handelsbanken.

En konsolidering inom sektorn går inte heller att utesluta, enligt banken som pekar ut Nokia som den ”mest aptitliga förvärvskandidaten”.

SHB framhåller att de 5G-kontrakt som Nokia har vunnit den senaste tiden ökar förtroendet för att Nokia kan återhämta sig från de strategiska och teknologiska misstagen som bidragit till att bolaget endast tagit en begränsad andel i den tidiga 5G-marknaden. Banken påpekar också att Nokia är väl positionerat i en framväxande miljö med ”hybrid”-mobilnät.

Trots att SHB fortfarande tycker att Ericssons värdering är attraktiv relativt sektorkollegor, är banken för närvarande oroad över att konsensusförväntningarna ligger för högt både på kort och medellång sikt.

”Var försiktig medan konsensus anpassar sig till verkligheten”, blir rådet från Handelsbanken vad gäller Ericsson.

Handelsbanken flaggar också för att det finns en risk för ett temporärt avbräck i tillväxten på högmarginalmarknader, där banken uppskattar att Ericssons tillväxt inom verksamheten Networks i Nordamerika kommer att dämpas till 1 procent under 2020.

SHB sänker också riktkursen för Ericsson till 92 kronor (101) medan riktkursen för Nokia däremot justeras upp till 4:70 euro (4:00).

Vid 10.15-tiden hade Ericsson tappat 2,0 procent till 82:38 kronor medan Nokia däremot hade stigit 0,5 procent till motsvarande 3:64 euro på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets