Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Shiller: Det ser ut som en bubbla igen

2015-09-14 13:53
Ekonomen Robert Shiller. Foto: imago/SKATA/All Over Press

Allt fler investerare anser att den amerikanska aktiemarknaden är övervärderad. Det menar ekonomen och ekonomipristagaren Robert Shiller.

Nobelpristagaren* Robert Shiller säger i en intervju med Financial Times att hans valuation confidence index visar att investerarnas oro för att marknaden är övervärderad är större än den varit sedan kulmen av it-bubblan 2000. Som grund för indexet har Shiller frågat såväl institutionella som enskilda investerare om de anser att aktiemarknaden är undervärderad, rimligt värderad eller övervärderad. Enligt indexet har förtroendet hos båda investerargrupperna sjunkit de senaste åren.

- För mig ser der lite ut som en bubbla igen, där aktiepriserna i realiteten har tredubblats sedan 2009, under bara sex år. Samtidigt förlorar folk förtroendet för värderingen av marknaden, säger han.

Enligt Shiller tyder den senaste volatiliteten på att många omvärderar sin exponering gentemot aktiemarknaden.

Shiller säger dock att det inte går att förutspå när ett eventuellt börsras sker eller ens om aktierna kommer att falla om den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan på torsdag.

- Man skulle kunna tro att när räntorna är högre så skulle folk sälja sina aktier, men finansvärlden är inte så enkel, säger han.

*Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, är den riktiga benämningen på priset.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom