Shiller: Recessionen dröjer flera år

Nobelpristagaren Robert Shiller menar att en amerikansk recession är flera år bort och att det är Donald Trump som ska ha tack för det.

Robert Shiller, professor vid Yale och mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne, menar att Donald Trumps presidentskap skapar en miljö som främjar konsumtion och som kommer att kunna stävja risken för en recession i flera år. Det skriver CNBC.

Även om den gynnsamma trenden till viss del kan förklaras av den tidigare presidenten Barack Obama argumenterar Shiller för att dess fortsättning har med Trumps presidentskap att göra. Han pekar inte bara på skattepolitiken, utan även på hur Donald Trumps eget leverne blivit en inspiration för konsumenterna.

Shiller ser riksrättsutredningen mot Donald Trump som det största hotet mot en uppskjuten recession, men om Donald Trump klarar sig undan ser han presidentens narrativ, som främjar konsumtion och företag, som en fortsatt drivkraft för marknaderna. Just därför tror han att en amerikansk recessionen kan dröja tre år, och även då bli mild.

Låt oss inte göra misstaget att tro att den är precis runt hörnet. Om ekonomin är stark, vilket är vad han byggt sin sak, “make America great again”, på, så har han en god chans att bli återvald, säger Robert Shiller.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.