Shiller: Rädsla driver marknaden

Ekonomen och ekonomipristagaren Robert Shiller menar att det är rädsla snarare än eufori som driver börsmarknaden för tillfället.

Ledande europeiska börsindex har nått nya rekordnivåer och i fredags nådde Londons FTSE 100 över 7 000-strecket för första gången någonsin. Yale-professorn och nobelpristagaren* Robert Shiller ser dock med kritiska ögon på börsuppgången.

– Börsuppgången som vi ser just nu drivs inte av eufori /…/ Vi ser ingen optimism. Denna uppgång drivs av rädsla, säger han till Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, enligt Business Insider.

Shiller menar dock ändå att europeiska aktier är att föredra framför amerikanska.

– Det finns inte så många alternativ till aktier för tillfället. Vi är inne i en period med extremt låga räntor, säger han.

Många kritiker har varnat för börsbubblor den senaste tiden och även Robert Shiller ser bubbelrisker. Till skillnad från vissa kritiker anser han dock inte att bubblorna beror på centralbankerna. Istället pekar han på den globala pessimismen, vilken har lett till de låga räntor som vi ser idag.

När han tillfrågas om hur han skulle investera sina pengar säger han att det är ett bra tillfälle att investera i olja.

– Priserna är väldigt låga och det finns flera skäl att tro att de inte kommer att förbli låga. Det är vad jag har satsat på, säger han till Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

*Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, är den riktiga benämningen på priset.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets