Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sparekonomen varnar för fem investeringsmissar

2019-05-20 07:28
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Nordnet

Detta är de vanligaste misstagen som sparare gör när de investerar, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Det har varit spänt läge på börsen den senaste tiden, efter den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina. Rädslan för att förlora gör att många sparare trycker på säljknappen när börsen skakar, men detta kanske inte ät rätt väg att gå, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt, som lista fem vanliga investeringsmissar.

1. Rädsla för att förlora

Den klokaste strategin är att spara kontinuerligt och köpa vid flera olika tidpunkter i ett månadssparande, därför kan det logiska vara att fortsätta köpa mer - inte sälja av - trots en nedgång på börsen.

2. Övertro på sig själv

Det är lätt att övervärdera sin förmåga att investera, vilket leder till att man tar för stora risker. Det är värt att försöka se nyktert på sin kunskap och förmåga och kanske välja ett brett investmentbolag över ett gäng förhoppningsbolag.

3. Se över det långsiktiga sparandet för ofta

Risken att logga in och se röda siffror en enskild dag är stor. Och när siffrorna blinkar rött blir ofta instinkten att sälja. Börsen har gett 7-8 procent i årlig avkastning de senaste 15 åren, men spannet mellan bästa och sämsta börsår är brett. Det ät bästa att låta det långsiktiga sparandet löpa på i fred.

4. Lägga för stor vikt vid historiken

Såväl när man tittar på fonder som på aktier är historisk avkastning ingen garanti för framtiden. Istället för att hoppa på tåget bör man, när man analyserar en aktie eller en fond, använda historisk avkastning, kanske främst i fonder, som en av många parametrar.

5. Otillräcklig diversifiering

Det är viktigt att skaffa ordentlig koll så att riskerna sprids ordentligt. Även om man har kompletterat sin globalfond med en USA-fond så innehåller globalfonder inte sällan omkring 60 procent USA. Eller så kanske man har försökt sprida riskerna i olika typer av aktier eller fonder, men så visar sig nära samtliga aktier vara cykliska bolag.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom