Carnegie köpstämplar Saab: ”Förtroende”

Det har varit en imponerande start på året för Saab. Nu kommer bolaget lyckas stärka marginalerna i flera affärsområden, tror Carnegie. Banken köpstämplar försvarsjättens aktie och ser en tvåsiffrig uppsida.
Carnegie köpstämplar Saab: ”Förtroende” - Saab-Carl-Gustaf-M4-FMV_01
Carl-Gustaf M4. Foto: Saab

I fredags bekände Saab färg för årets första kvartal. Såväl omsättningen som rörelseresultatet slog analytikernas förväntningar och dessutom höjde försvarsjätten sin organiska försäljningsprognos för 2024.

Micael Johansson framhöll i rapportens VD-ord att ”vi är fast beslutna om att växa rörelseresultatet mer än den organiska försäljningstillväxten för helåret 2024.”

Analyshuset Carnegie tar fasta på en förväntat stärkt rörelsemarginal från flera av Saabs affärsområden framgent och höjer rekommendationen för försvarsjätten till köp, från tidigare behåll.

”Vi uppgraderar rekommendationen mot bakgrund av ett ökat förtroende för marginalexpansion och försvarsutskottets rapport”, skriver Carnegie i ett morgonbrev.

I slutet av förra veckan lämnade försvarskommissionen sin slutrapport om utvecklingen av det militära försvaret.

Carnegie skruvar nu upp sina estimat för Saabs rörelseresultat med 6-9% till och med 2026 för att dels spegla Saabs nya guidning, dels analyshusets förväntningar om stärkta marginaler inom affärsområdena Aeronautics, Dynamics och Kockums.

Riktkursen dras upp till 1 030 kr, från 1 000. Det innebär att Carnegie ser en potentiell uppsida i Saab-aktien om närmare 13%.

Så sent som den 16 april drog Carnegie ned rekommendationen för Saab till behåll, från köp, med motiveringen att de ”ljusa utsikterna” för försvarsbolaget ”reflekteras i värderingen”, vilket Afv då rapporterade.

Under måndagseftermiddagen handlades försvarsjättens aktie marginellt upp och kostade 913 kr.

Hittills i år är aktien upp över 50%.

Här hittar du de senaste köpråden för svenska aktier. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.