Undersökning: Män sparar i aktier – kvinnor sparar till barnen

Var fjärde kvinna sparar till barnen – men endast var åttonde man. Det visar en ny undersökning från hypoteksbolaget Borgo.
Undersökning: Män sparar i aktier – kvinnor sparar till barnen - WEB_INRIKES
Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo. Foto: Borgo / Henrik Montgomery/TT

Nästan varannan man sparar i aktier (43%) – men endast var fjärde kvinna aktiesparar (25%).

Demoskop har på uppdrag av Borgo ställt frågor till 2 000 svenskar om deras sparvanor. Svaren visar bland annat att män i snitt kan spara 3 300 kronor i månaden – kvinnor kan spara 2 600 kronor.

Drygt 4 av 10 män uppger att man sparar till ett bostadsköp. Endast 2 av 10 kvinnor sparar till det ändamålet. Kvinnor sparar också i högre utsträckning än män till den gemensamma semestern och bufferten

”Våra sparsiffror bekräftar en etablerad bild, där kvinnor i heteronormativa relationer förväntas ta större ansvar för familjelivet. Allt för ofta läggs ansvaret på kvinnan att se till att relationen blir mer jämställd. Här skulle jag vilja uppmuntra alla män att ta initiativet för att tillsammans med sin partner se över sparandet”, säger Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo.

”Hur sparandet bör se ut skiljer sig från relation till relation. Det viktigaste är att man tagit gemensamma beslut kring sitt sparande så båda parter ges möjlighet till insyn för att kunna engagera sig i den gemensamma ekonomin. Har man inte delad ekonomi är det också viktigt att båda ges individuell möjlighet till sparande som ger avkastning”, menar Åsa Fagerlund.

Vilka sparformer svenskar väljer skiljer sig också åt:

4 av 10 kvinnor har sitt sparande på ett nollräntekonto – 3 av 10 män väljer nollräntekonto.

För 1 av 4 män är aktier den primära sparformen. 1 av 10 kvinnor (10 procent) väljer aktier som primär sparform.

”Våra siffror visar att män i högre utsträckning gör aktiva val kopplat till sitt sparande. Om det handlar om intresse, kunskapsnivå, riskbenägenhet eller hur mycket tid som man kan avsätta till sin privatekonomi låter jag vara osagt”, skriver Fagerlund.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets