Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svensk tioårsränta upp i bättre riskklimat

2020-01-09 10:50

Svensk tioårsränta följer med upp i det förbättrade riskklimatet, sedan Donald Trump uttalat sig efter svensk stängning på onsdagen.

Vid 10.15-tiden noterades svensk tioårig statsobligationsränta på 0,14 procent, 3 punkter upp jämfört med nivån när svensk räntemarknad stängde på onsdagseftermiddagen. Även tysk motsvarighet noteras 3 punkter högre till -0,20 procent. Svensk och tysk tvåårsränta är båda samtidigt upp 1 punkt.

USA-räntorna handlas överlag på högre nivåer, med den tioåriga statsobligationen 6 punkter upp sedan onsdagseftermiddagen till 1,88 procent.

Asiatiska börser steg under natten och europeiska index har öppnat på plus. Priset på olja och guld har samtidigt sjunkit tillbaka till följd av att tonläget mellan USA och Iran dämpats. USA:s president Donald Trump sade på onsdagskvällen att Iran nu tycks ha backat efter USA:s attack som dödade generalen Qassem Soleimani. Han varnade den iranska regimen för en upptrappning och påpekade att USA kommer att införa nya sanktioner mot landet.

Den ökade riskaptiten har fått dollarn att stärkas över 109-strecket mot yenen. Liksom yenen har även den säkra hamnen schweizerfranc tappat i värde i det bättre riskklimatet. Dollarn är samtidigt en aning stärkt mot euron.

"Behovet av en säker hamn har minskat, men det skulle vara svårt för dollar/yen att stiga över decemberhögsta denna vecka givet att spänningarna fortsatt finns kvar. Iran har ännu inte reagerat på de nya sanktioner som Trump annonserat", sade Yanxi Tan på Malayan Banking till Bloomberg News.

Den kinesiska yuanen, som hela tiden under 2020 har hållit sig under 7-strecket mot dollarn, har stärkts till 6:93 mot dollarn. Inflationstakten i Kina låg kvar på 4,5 procent i december, under väntade 4,7 procent. Till uppgången bidrog bland annat en ökning i fläskpriser med 97 procent som en följd av svinpesten. Inflationen exklusive livsmedel är mer begränsade 1,3 procent.

"Inflationen börjar bli allt mindre av en begränsning för policylättnader. Detta eftersom fläskpriserna har varit den främsta drivkraften för högre KPI-inflation de senaste månaderna och om de stabiliseras så kommer uppgången på grund av baseffekter att vara tillfällig", skrev Goldman Sachs i ett marknadsbrev enligt Reuters.

Under torsdagsmorgonen har det meddelats att Kinas vice premiärminister Liu He kommer att åka till Washington den 13-15 januari för att underteckna "fas ett"-handelsavtalet med USA.

Morgonen och förmiddagen har bjudit på tysk statistik i form av bättre industriproduktion än väntat för november. Samma månads export och import var dock lägre än snittförväntan i Bloomberg News analytikerenkät. Branschorganisationen VDMA:s industriorderstatistik visade på en minskning om 15 procent i november, från samma månad 2018. VDMA:s chefekonom Ralph Wiechers sade en kommentar att de senaste månadernas negativa utveckling fortsatte.

"Men i en utvärdering av utfallen bör man även beakta att jämförelsetalen förra året ligger relativt högt", sade han.

På torsdagens fortsatta agenda står euroområdets arbetslöshet i november inför lunch samt veckovis arbetslöshetsdata från USA i eftermiddag. Det blir även Fed-tal bland annat från ledamöterna Richard Clarida och John Williams.

På valutamarknaden är kronan i praktiken oförändrad mot både dollar och euro sedan onsdagseftermiddagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom