Telia Sonera gör nedskrivningar på 7,2 miljarder

2016-01-14 07:36 Affärsvärlden SIX
Telia Soneras vd Johan Dennelind. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Telekomoperatören Telia Sonera kommer för det fjärde kvartalet 2015 att boka icke-kassaflödespåverkande nedskrivningar om dels motsvarande 5,3 miljarder kronor hänförlig till verksamheten i Uzbekistan och dels 1,9 miljarder kronor avseende verksamheten i Danmark.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Telia Sonera kommer i bokslutskommunikén för 2015 att rapportera region Eurasien som avvecklad verksamhet. Historiska pro forma-siffror för perioden första kvartalet 2014 till och med tredje kvartalet 2015 kommer att finnas tillgängliga bolagets hemsida den 19 januari.

"Som en konsekvens av detta framsteg samt nuvarande status i försäljningsprocessen så kommer region Eurasien att redovisas som avvecklad verksamhet. Vi är då skyldiga att ändra värderingsmetod för dessa verksamheter vilket har resulterat i en nedskrivning av vår verksamhet i Uzbekistan", konstaterar vd Johan Dennelind.

Telia Sonera befinner sig i en tidigare meddelad process för att "över tid helt lämna" region Eurasien.

Nedskrivningen i Danmark är samtidigt "resultatet av en förnyad syn på framtida intjäning" i landet, efter det tidigare meddelade beslutet att inte fullfölja samgåendet med Telenor i Danmark.

Bokslutsrapporten väntas den fredag den 29 januari omkring klockan 7.00.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom