Vänta med friluftsbolaget

ANALYS Affärsvärldens friluftsfavorit har hamnat i en svacka, både på och utanför börsen. Ännu är det för tidigt att fiska upp aktien.
Vänta med friluftsbolaget - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

VÄNTA Senast Affärsvärlden analyserade friluftsproduktbolaget Thule var i slutet av oktober för ett år sedan. Aktien hade fallit rejält efter en kvartalsrapport under förväntan, och Affärsvärlden såg köpläge i kurssvackan. Riktkursen sattes till 225 kronor, vilken nåddes i maj i år. Aktien fortsatte upp till nära 240 kronor, men därefter har aktien fallit tillbaka till nivåer kring 185 kronor.

De senaste månadernas kursfall tog fart efter bolagets rapport för årets andra kvartal, där försäljningen kom in sämre än väntat. Vd Magnus Welander förklarade den svagare tillväxten med ”generella utmaningar” hos kunder i Norden och Ryssland. Dessutom har det, från analytikerhåll, kommit information om vikande marknader i både Tyskland och Storbritannien.

Thule har sedan börsnoteringen handlats till en premie relativt sina jämförelsebolag. Det är fortfarande motiverat givet den starka marknadspositionen och en fin tillväxt- och vinsthistorik.

Men de rådande marknadsförutsättningarna lockar inte Affärsvärlden till köp. På våra något sänkta vinstprognoser för nästa år värderas nu Thule till ett p/e-tal på 19,0 och ett ev/ebit på 15,5. Det är inte historiskt högt för Thule, men det är heller inget fynd. Affärsvärlden inväntar ett bättre ingångsläge.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Mörka moln över takboxarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.