Brexit lyfter Frankfurts bostadsmarknad

Frankfurt är den stad som lockar flest företag från London när ett uttåg ur EU kryper allt närmre. Men det ökade inflödet av brittisk arbetskraft trissar upp bostadspriserna i Frankfurt.

Bostadsbyggare i Frankfurt har kämpat med att hålla jämna steg med stadens befolkningstillväxt det senaste decenniet. Detta har fått hyrorna att öka med nästan 50 procent, enligt data från värderingsinstitutet Jones Lang LaSalle, JLL.

JLL uppskattar att en Brexitrelaterad bostadsefterfrågan kan komma att lyfta hyrorna med ytterligare tre procent. Det baseras på den årliga inflyttningen av 8 000 brittiska emigranter, som hellre hyr än köper bostad.

– Det finns nästan inga lediga bostäder. Redan innan Brexitfrågan har befolkningen ökat enormt mycket, säger Stefan Mitropoulos, en fastighetsanalytiker på Landesbank Hessen-Thueringen Girozentrale i Frankfurt.

Lobbygruppen Frankfurt Main Finance tror på en ännu större Brexitrelaterad inflyttning. Man uppskattar att så många som 10 000 arbetare från den brittiska finansbranschen komma att flytta till Tysklands finansiella centrum per år.

Befolkningen växer redan nu med ungefär 15 000 personer per år, samtidigt som stadens växande ekonomi lockar arbetare.

”Under de fem senaste åren har endast en lägenhet byggts per tre nyinflyttade Frankfurtbor”, skriver JLL.

– Ettor och tvårummare på upp till 70 kvadratmeter är troligen de bostäder som kommer vara mest eftertraktade när britterna flyttar för att arbeta i Frankfurt, säger Jan Ludwig, biträdande direktör på Colliers International i Frankfurt.

City-Residence GmbH, ett företag som hyr ut möblerade och underhållna lägenheter i Frankfurt, har fått 15 procent fler bokningar i år. Enligt företagets vd Martin Bernemann har de flesta förfrågningar gällt bostäder som kan hyras flera månader, till och med år, åt gången.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets