Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklare: Bostadspriserna fortsätter rusa

2015-01-28 07:23
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bostadspriserna fortsätter att rusa men det finns små tecken på dämpning. Det uppger mäklarna i SBAB:s kvartalsvisa Mäklarbarometer.

"Storstadsregionernas bostadsmarknader fortsätter nå nya höjder. Under slutet av 2014 har fallande utbud och ökad efterfrågan medfört att priserna på både småhus och bostadsrätter ökat snabbt samtidigt som budgivningen tilltagit och försäljningstiderna fallit. En liten dämpning kan noteras sedan höstens rekordnoteringar. Den starka trenden väntas hålla i sig även under årets första kvartal, om än i marginellt lägre takt", skriver SBAB i ett pressmeddelande.

221 mäklare i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö har svarat på enkäten denna gång.

"I nuläget finns det inte så många faktorer som bromsar bostadsmarknaderna. Den politiska osäkerheten efter riksdagsvalet, hotet om stramare bolåneregler och oron i omvärlden verkar, än så länge, mer än väl kompenseras av den låga räntan, det demografiska trycket på bostadsmarknaden och andra faktorer", skriver Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

De flesta av mäklarna räknar med fortsatt ökad budgivning, fallande försäljningstider och stigande priser på storstädernas bostadsmarknader under årets första kvartal.

"En liten dämpning ligger dock i förväntningarna. Omräknat till procent blir prognosen för de olika marknaderna prisökningar på 2-3 procent i Stockholm, 1-4 procent i Göteborg och 1-4 procent i Malmö mellan december och mars. Jämfört med prisnivåerna i mars 2014 innebär detta årliga prisökningstakter mellan 8 och 12 procent", skriver SBAB.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom