SBAB: Vi höjer inte bolåneräntorna

Stefan Ingves och Riksbanken tog det väntade beslutet. Statliga SBAB väljer dock inte att följa efter och höja bolåneräntorna i nuläget. Det uppger vd:n Klas Danielsson.
SBAB: Vi höjer inte bolåneräntorna - bostad-pengar_binary_6982448.jpg

Efter fem år med minusränta har nu Riksbanken tagit beslutet att kliva upp till noll procent. Flera bedömare tror nu att svenska hushåll kommer att få se höjda boräntor som en konsekvens av dagens besked.

Nordea släpper inom kort en ny boränteprognos men chefsekonom Annika Winsth säger redan nu att bankerna troligtvis höjer de rörliga boräntorna lika mycket som Riksbanken höjt styrräntan.

– Konkurrensen är väldigt tuff och jag tror att vi de närmaste dagarna får se någon aktör höja och flera andra som följer efter. Det som dock hänt är att redan i oktober när Riksbanken signalerade en höjning var det flera banker som höjde mellan 10–15 punkter vilket är ett nytt fenomen, säger hon.

Från statliga SBAB avvaktar man dock.

– Just för stunden ser vi inga behov att förändra våra bolåneräntor efter Riksbankens besked. Så länge det inte blir några större förändringar så kommer vi troligen att avvakta utvecklingen som påverkar våra upplåningskostnader, säger Klas Danielsson.

Var inprisat

SBAB motiverar detta med att Riksbankens räntebesked var förväntat och inprisat på penning- och obligationsmarknaden med inga större förändringar vare sig det gäller de långa räntorna eller den dagliga referensräntan, den så kallade stiborräntan, som bankerna ställer till varandra för utlåning.

TT: Vad skulle få er att ändra er?

– Allting hänger naturligtvis ihop men det är inte styrräntan i sig utan stibor som vår korta upplåning är relaterad till. Den har redan förändrat sig under de senaste månaderna. Det behövs nya affärsmässiga skäl som till exempel kan vara konkurrensmässiga eller framförallt upplåningsmässiga för att vi ska ändra våra bolåneräntor.

TT: Men kan ni stå emot om andra aktörer höjer sina räntor?

– Vi brukar agera väldigt självständigt. Vi är många gånger först med att sänka och även att höja. Vi kan tänka oss att höja även om ingen annan gjort det liksom sänka räntorna.

Försiktig uppgång

SBAB:s prognos är nu att det ska en försiktig uppgång av de längre räntorna de närmaste åren utan dramatiska förändringar. Man delar därmed Riksbankens prognos med reporäntan på noll procent i ett medellångt perspektiv.

TT: Ingves försvarade i dag tiden med minusränta. Hur skulle du vilja sammanfatta de fem åren?

– Jag vill egentligen inte kommentera det men en sak är ändå uppenbar att det extremt låga ränteläget har lett till att tillgångspriser, allt från aktie- till bostadsmarknaden gått upp lite för mycket. Det har inneburit att det byggts för dyra bostäder och bostadsmarknaden inte fungerat så bra som den skulle.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets